Швейцарските власти извършиха обиски заради съмнителни оръжейни сделки с Русия

Швейцарските власти извършиха обиски заради съмнителни оръжейни сделки с Русия

Швейцарската прокуратура извърши обиски след сигнал от държавния оръжеен производител РУАГ за възможни нарушения на швейцарското законодателство за стоките с военно предназначение, заяви швейцарската главна прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Тя посочи, че изявлението ѝ е реакция на съобщение във вестник "Ханделсцайтунг" за претърсвания на свързани с РУАГ адреси във връзка с разследване за оръжейни сделки с Русия за охраната на президента Владимир Путин.

Швейцарската главна прокуратура потвърди, че е получила сигнал от самата РУАГ за извършено криминално деяние и е образувала дело по швейцарското законодателство за стоките с военно предназначение, за възможна злоупотреба със служебно положение и други закононарушения.

"РУАГ сътрудничи напълно на властите", заяви главната прокуратура и допълни, че няма да коментира повече.

РУАГ засега не е коментирала, но "Ханделсцайтунг" цитира компанията да казва следното: "След като разбра за твърденията от информатор, РУАГ незабавно започна вътрешно разследване и подаде сигнал до главната прокуратура".

Според вестника в основата на случая са сделки с Русия, при които изпълнителен директор в подразделението на РУАГ за производство на боеприпаси "РУАГ Амотек" и банкер от частната банка "Юлиус Бер" в Русия в продължение на години са действали в тайно съглашателство по оръжейни сделки.

"Юлиус Бер" заяви, че знае за тези твърдения и ги проверява. "Докато трае разследването, служителят ще бъде временно отстранен от длъжност", каза говорителка на банката.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?