Швейцарският парламент откаа да изпълни решение на референдум

Швейцарският парламент откаа да изпълни решение на референдум

Парламентът на Швейцария се отказа да изпълнява решение на референдум от 2014г. за въвеждане на квоти за работещи в страната граждани на ЕС и одобри компромисно решение в името на това да се запази достъпът до единния пазар, съобщава "Дневник".

Европейската комисия отказа да наруши по искаен на швейцарите фундаменталния принцип за свобода на движение на хората в ЕС и страните от EFTA (зоната за свободна търговия, включваща и страни извън съюза като Швейцария). Ефектът от твърдата позиция на Брюксел се възприема като сигнал какво може да се случи по време на преговорите за напускане на съюза от страна на Великобритания.

Закон за имиграцията, одобрен в парламента на Швейцария, определя, че няма да се ограничава достъпът на европейците до местния трудов пазар, а ще се стимулира наемането на швейцарските граждани пред чужденците.

В текста се определя, че този режим ще действа временно в определени сектори или райони от страната, в които безработицата е по-висока от средната. Те ще трябва да рекламират по-ясно свободните места в работните бюра и преди да назначат чужденец от ЕС, ще дадат предимство на швейцарци, ако искат работата. Прави се изключение за семейни фирми, но за останалите компании, нарушаващи закона, глобите стигат до 40 хиляди франка.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?