Швейцарците не приеха отпадането на данъчни преференции за международни холдинги

Привържениците на ограниченията за натурализация на наследници на емигранти претърпяха провал

Шейсет процента от швейцарците отхвърлиха на референдум в неделя предложение на правителството за отпадане на преференциалните данъчни ставки на около 24 000 международни холдингови компании, така че Швейцария да влезе в крак с международните данъчни стандарти, предаде Асошиейтед прес.

Мярката щеше да промени системата, позволяваща чуждестранните компании да плащат по-ниски данъци, за да се привличат инвестиции.

Според експерти провалът на реформата на корпоративните данъци означава, че всички данъци ще се увеличат, което може да демотивира компаниите, създаващи работни места и в крайна сметка осигуряващи данъчни постъпления. Данъците на много местни компании обаче могат да се понижат.

Критиците на предложението, сред които областни ръководители и голяма част от левицата бяха на мнение, че инициативата ще изпразни държавната хазна и че резултатът от нея е несигурен.

Повечето швейцарци смятат, че страната им наистина се нуждае от данъчна реформа, включително за да изчисти имиджа си на убежище за корпорации заради ниските ставки, от които се възползват. Спорът е за това как бизнесът да компенсира загубата на специалния данъчен статут, от който е привлечен.

Кантоните имат право да предлагат специален данъчен статут, позволяващ на някои чуждестранни компании да не плащат почти нищо друго освен федералния данък от 7.8% и през 2014 г. Брюксел и Швейцария се договориха този статут да бъде премахнат, защото от него се възползват около 24 000 мултинационални компании, търгуващи безмитно в ЕС.

Властите предложиха в замяна данъчни облекчения върху разработките и изследванията на територията на Швейцария, по-голяма печалба от патентите, разработени в страната, както и намаляване на облагането на доходността от дялово участие.

Парламентът одобри плана през 2016 г., но критиците му събраха 50 000 подписа за предизвикване на национален референдум.

Кампанията против плана се предвождаше от коалиция от социалдемократи, зелени, профсъюзи и лидери на църквата. Те се опасяват, че в крайна сметка от него ще пострада населението, защото ще трябва ефектът да се компенсира чрез по-малко публични разходи или по-високи данъци за физическите лица.

Според привържениците на предложението то е добре балансирано между пълното премахване на данъчните облекчения, критикувани от Европейската комисия, и нови мерки, които ще задържат конкурентното предимство на Швейцария.

На референдума в неделя швейцарците гласуваха и дали да се опрости процедурата за натурализиране на внуците на имигранти. това предложение бе подкрепено, въпреки кампанията, белязана с антимюсюлмански изказвания на популистката десница.

Мнозинството гласоподаватели и повечето швейцарски кантони са се съгласили с предложението на правителството и близо 59 процента от швейцарците са го подкрепили.

Депутатът от Швейцарската народна партия (Демократичен съюз на центъра - разполагаща с най-много депутати в долната камара на парламента) Жан-Люк Адор, съпредседател на комитета против опростяване на натурализацията, призна поражението си пред камерата на телевизия Ер Те Ес.

"Бяхме сами срещу всички", изтъкна той.

Комитетът беше залепил пред гарите и много посещаваните места в градовете афиши с изобразена на тях жена с никаб и надпис: "Безконтролни натурализации? НЕ".

Правителственият проект има единствено за цел да ускори и да направи по-евтина процедурата по придобиване на швейцарско гражданство от внуците на имигранти. Той изключва всяко автоматично получаване на гражданство.

В швейцарския кантон Граубюнден пък гражданите гласуваха дали да кандидатстват за домакинство на Олимпиадата през 2026 година. През 1980 г. и 2013 г. бе гласувано с "не" на подобни референдуми.

Споделяне

Още от Свят