Швейцарците отхвърлиха автоматичното експулсиране на чужденци с кримиминало

Швейцарците отхвърлиха автоматичното експулсиране на чужденци с кримиминало

Швейцарците са отхвърлили спорното предложение на дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП или Демократичен съюз на центъра) автоматично да се експулсират чужденците, извършили престъпления, предаде Франс прес.

Избирателите в Швейцария са се обявили против инициативата с 59 на сто от гласовете според прогнозни резултати след затварянето на секциите по обед местно време. Статистическата грешка е плюс-минус 3 процента. Окончателният официален резултат от допитването се очаква по-късно през деня.

Според първите данни, активността на избирателите е била по-висока от обичайното за Швейцария (малко над 40 процента), което показва, че темата е обект на повишен интерес. Необичайна гледка бяха опашките пред изборните секции в редица градове като Лозана и Берн.

През 2010 г. швейцарците приеха с 52.9 на сто инициатива на ШНП да се връщат обратно чужденците престъпници, но впоследствие парламентът добави текст, който позволи на съдиите в някои случаи да избягват автоматичното експулсиране.

Този път населението гласува във връзка с далеч по-сурово предложение за автоматично експулсиране на всеки чужденец, осъждан през изминалите 10 години и признат за виновен дори като извършител на леки нарушения като "обикновени телесни повреди" или участник в сбиване, пише АФП, цитирана от БТА.

Правителството и парламентът заявиха, че новото предложение на ШНП е в разрез с "фундаменталните норми" на демокрацията. Никоя друга общонационална партия не подкрепи инициативата.

Според федералната статистическа служба, миналогодишните поправки в наказателния кодекс, приети от парламента, биха увеличили броя на експулсираните от Швейцария през 2014 г. на 3900 души при средно 500 годишно. С предложението на ШНП той би нараснал на 10 200 души, добавя агенцията.

Партията обоснова своето предложение със статистика, според която чужденците са близо 24 на сто от населението на Швейцария, но извършват 73 на сто от кражбите с взлом, 61 на сто от изнасилванията и 58 процента от убийствата. 73 на сто от затворниците не са швейцарци, сочат още тези данни.

Споделяне

Още от Свят