Швейцарците отхвърлиха забраната търговските банки да емитират пари

Швейцарците отхвърлиха забраната търговските банки да емитират пари

Швейцарците гласуваха на референдуми против налагането на забрана на търговските банки да емитират пари и за блокиране на чуждестранните сайтове за хазартни игри.

На едното допитване около 74 процента от участниците отхвърлиха радикален план за разрешаване единствено на централната банка да емитира пари, предаде Ройтерс, като цитира частични прогнозни резултати на обществената телевизия.

Паричната маса в една икономика не се създава единствено от емисиите на националната банка, а и от търговските банки, основно чрез кредитирането далеч над депозитите на граждани и фирми, с които разполагат.

Привържениците на ограничението казват, че то ще направи финансовата система по-сигурна и парите по сметки на гражданите ще бъдат защитени от банкери, които съсипват банките си с лошо управление.

Евентуалното одобряване на плана щеше да ограничи кредитирането и би означавало радикална промяна на швейцарската финансова система. Безпокойствата за потенциалните рискове за националната икономика изглежда са убедили избирателите да отхвърлят предложението, отбелязва Ройтерс.

На другия референдум, 72 процента от швейцарците подкрепиха блокирането на достъпа в страната до чуждестранни сайтове за хазартни игри и разрешаването само на такива, регистрирани в Швейцария, предаде Франс прес, като се позова на прогнозни резултати на обществената телевизия.

Новият закон ще е от полза за швейцарските казина и лотарии, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят