Швейцарците получават почти 14 пъти по-високи заплати от българите

Швейцарците получават почти 14 пъти по-високи заплати от българите

Швейцарците получават най-високите заплати в Европа, които са почти 14 пъти повече от възнагражденията за труд на българите и близо 14 пъти, сочат данни на Федералната статистическа служба, публикувано в четвъртък и цитирано от Франс прес и БТА.

През 2010 година служител на пълно работно време в промишления сектор или в услугите в Швейцария е получавал средно брутна годишна заплата от 63 549 евро, което е 13.8 пъти повече в сравнение с получаваното от български работник.

Швейцария заема лидерското място, изпреварвайки Норвегия (55 370 евро средна годишна заплата) и Дания (51 485 евро), посочва статистическата служба в публикацията си.

Най-ниските възнаграждения сред 15-те по-стари членки на ЕС са в Португалия (17 193 евро), Гърция (25 696 евро) и Испания (26 621 евро).

На дъното в класацията са Румъния със средна годишна заплата от 6048 евро и България (4618 евро).

Размерът на средногодишната брутна заплата в Швейцария обаче е повлиян от силния курс на швейцарския франк, отбелязва службата.

За да бъдат сравнени заплатите, изразяващи реалната покупателна сила, възнагражденията в национална парична единица трябва да бъдат превърнати в обща виртуална валута, наречена стандарт на покупателната способност (СПС).

В тази виртуална валута швейцарските заплати са само 4.3 пъти над българските.

В евро възнагражденията на швейцарските служители са 1.6 пъти над заплатите на австрийците и германците, 1,8 пъти по-високи от френските и два пъти над италианските заплати. При използване на СПС разликите се свиват.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?