Швейцарците решават на референдум дали платеният им отпуск да стане шест седмици

Швейцарците гласуват в неделя на референдум дали платеният им годишен отпуск да стане шест седмици вместо сегашните четири и има голяма вероятност да отхвърлят това предложение, предаде Франс прес.

Според неотдавнашно допитване на швейцарската телевизия само 30 процента от швейцарците смятат да подкрепят такова увеличаване на платения им годишен отпуск.

Швейцарското правителство е против този текст, както и икономическите среди, според които конкурентноспособността на Швейцария, където заплащането на труда вече е много високо, сериозно ще пострада и това ще доведе до повишаване на безработицата.

Днешното гласуване е организирано по инициатива на синдикалната организация Травай Сюис (Travail.Suisse), според която една трета от икономически активното население страда от стрес на работното място и две допълнителни седмици почивка може да решат този проблем.

Според синдиката е време работещите да се възползват от плодовете на повишената производителност, която нарасна с 20 процента между 1992 и 2007 г., докато заплатите в реално измерение са се увеличили само с 4,3 процента за същия период.

Друга тема, по която швейцарците гласуват днес, е дали делът на вилите и други сезонни жилища в общините да се сведе до 20 процента. Този проблем се отнася основно до зимните курорти в швейцарските Алпи, където огромните жилищни блокове с ваканционни апартаменти никнат като гъби и това поражда силно недоволство сред местните жители.

По този текст мненията остават почти равни според допитванията, като подкрепата за него все пак има лека преднина.

В Швейцария редовно се организират референдуми, които са основен елемент от пряката демокрация в страната. Швейцарците отиват пред урните по четири пъти годишно, за да се произнесат по най-различни въпроси като слагане край на четиридневната учебна седмица за учениците в Женева, премахването на данъчните облекчения за богати чужденци в два кантона на немскоезичната част на страната или строежа на паркинги за проститутките в Цюрих.

На тези референдуми швейцарският избирател дава мнението си както по федерални въпроси, които се задават на цялото население, така и по кантонални и общински въпроси в зависимост от местоживеенето му.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?