Швейцарците вероятно ще подкрепят нов закон за следенето

Швейцарците вероятно ще подкрепят нов закон за следенето

Избирателите в Швейцария вероятно ще подкрепят в неделя закон, предоставящ на разузнаването по-големи правомощия за следене на интернет трафика, използване на дронове и проникване в чуждестранни компютърни системи с цел противодействие на нападения от бойци, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Швейцарската система на пряка демокрация дава на гражданите последната дума по приет през септември 2015 г. закон, предвиждащ нови правомощия за федералната разузнавателна служба, както и правила за това кога тя може да ги използва.

Допитване на социологическата агенция ГФС.Берн за швейцарската държавна телевизия сочи, че 53 процента от анкетираните подкрепят закона, 35 процента са против него, а 12 процента се колебаят.

Досега Швейцария не е ставала жертва на ислямистки нападения, подобни на извършените на други места в Европа, но правителството ѝ настоява, че предишните закони за разузнаването са остарели и неподходящи за справяне със засилващите се заплахи.

"Федералната разузнавателна служба ще получи модерни инструменти за събиране на информация, включително за следене на телефонни разговори или интернет дейности", заяви правителството. "Те могат да се използват само при строго определени условия", каза то.

Според закона разузнаването трябва да получи разрешение от правителството, преди да използва софтуер, за да проникне в чуждестранни компютърни мрежи. При събиране на информация агентите на службата трябва да използват "методи, при които вероятността за накърняване на гражданските права на набелязаното лице е най-малка".

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?