Швеция е двоен рекордьор в Европа по продължителност на живота

Швеция е европейската държава, в която продължителността на живота при мъжете е най-голяма (79,6 години през 2010 г.) и в която се живее най-дълго без физическа недееспособност. Това сочат данни на френския Национален институт за здравеопазване и медицински изследвания (Inserm), цитирани от Франс прес.

Очакваната продължителност на живота без физическа недееспособност е относително ново понятие, което обозначава средното време, преживяно от населението без проблеми със здравето, тоест "продължителността на живота в добро здраве", посочва институтът.

Продължителността на живота без физическа недееспособност (ПЖБФН) се превърна във важен показател в политиката на Европейския съюз. Понятието е въведено, за да се оцени качеството на живота и здравословното състояние на европейците.

При мъжете ПЖБФН е най-висока в Швеция - 71,7 години през 2010 г. При съпоставка с общата продължителност на живота (79,6 години) се вижда, че шведите прекарват средно 90 процента от живота си в добро здраве, което е рекорд за Европа.

Обратната тенденция се наблюдава в Словакия, където ПЖБФН при мъжете е най-малка в Европа - едва 52,3 години. Оттук следва, че мъжете в Словакия живеят около 20 години с физически и здравни ограничения.

Средната стойност на ПЖБФН при мъжете в Европа е 61,3 години при обща продължителността на живота 76,7 години (най-новите данни са от 2009 г.).

При жените най-голяма е продължителността на живота във Франция и Испания - 85,3 години през 2010 г. Класацията по ПЖБФН при европейките обаче оглавяват Малта (71,6 години) и Швеция  (71 години).

Специфично за България е, че продължителността на живота  при жените е най-малка сред европейките (77,4 години), но тя е и страната, където годините, преживени с физическа недееспособност, са най-малко (ПЖБФН е 67,2 години през 2010 г.), показва статистиката на френския институт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?