Швеция е притеснена от бързото навлизане на дигиталните разплащания

Швеция е притеснена от бързото навлизане на дигиталните разплащания

В магазините и ресторантите в Швеция все по-често се срещат надписи "Не се приемат пари в брой", тъй като все повече се използват дигиталните разплащания, отбелязва Блумбърг.
Темпото, с което изчезват традиционните пари обаче притеснява властите. Подготвян преглед на законодателството на централната банка сега обръща специално внимание на ситуацията в междинен доклад, който трябва да излезе до лятото.

Ако прекалено бързо изчезват традиционните пари, може да е трудно да се поддържа инфраструктурата, която обработва кеша, каза Матс Дилън, който ръководи изготвянето парламентарния документ.

Швеция е възприемана като страната, в която най-малко се ползват пари в брой. Голяма част от банковите клонове са спрели да работят с кеш. Много магазини, музеи и ресторанти сега приемат само плащане с карта или чрез мобилно приложение. Доста хора обаче, особено възрастните, нямат достъп до дигиталното общество.

Може да се навлезе в негативна спирала, която застрашава кешовата инфраструктура, коментира Дилън.

Миналата година количеството на парите в брой в обращение спадна до най-ниското си равнище от 1990 и е над 40 процента под пика си от 2007 година. Спадовете през 2016 и 2017 година са най-големите досега.

Годишно проучване на анализаторската компания Инсайт интелиджънс (Insight Intelligence), публикувано миналия месец, установи, че само 25 процента от шведите са плащали в кеш поне един път на седмица миналата година спрямо 63 процента само преди четири години.

 

Цели 36 процента не са използвали кеш изобщо или са плащали в брой един-два пъти в годината.

В тази връзка централната банка обмисля идеята дали има необходимост от официална форма на дигитална валута - е-крона. Окончателното решение не се очаква преди края на следващата година, но идеята е е-кроната да допълва парите в брой, а не да ги замени изцяло.

Споделяне

Още от Бизнес