Швеция е разочарована от избора на F-16 и не приема българските резерви

“Локхийд Мартин” потвърди, че е готова да намали цената на предлаганите изтребители

Самолет Gripen

Швеция обяви, че е разочарована от решението на българската страна да не преговаря за закупуването на предлаганите от нея изтребители Gripen и отхвърли резервите на правителството, че офертата ѝ може да се окаже над заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС.

"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция” , заяви Йоаким Валин, който е директор в Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Според него предлаганите самолети Gripen са ”най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност”, а освен това офертата е значително под зададения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС.

”Този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ”, смята Валин.

В представения преди ден доклад, подписан от военния министър Красимир Каракачанов и икономическия – Емил Караниколов, се посочва, че закупуването на нови изтребители Gripen ще надхвърли бюджета, ако към тях се добави цялото изисквано оборудване и въоръжение.

Според българския анализ Швеция е поставила акцента върху предложение за самолет, оборудван за операция Air Policing – охрана на въздушното пространство.

За останалото въоръжение и оборудване за довеждане на самолета до "многофункционален“, българската страна трябва да придобие по отделни договори съответните лицензи, стойността на които не е включена в общото ценово предложение.

Швеция: Няма проблеми с необходимите лицензи

Йоаким Валин обаче не смята, че тези притеснения са основателни.

”Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen”, посочва представителят на Швеция.

”Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца”, се посочва в позицията на Швеция.

Валин посочи, че партньорството с ”Швеция и Сааб може също да донесе много други ползи за България какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на Gripen, който ще подпомогне българската военна индустрия, но също така и ще създаде високотехнологични работни места."

”Локхийд Мартин” готови да обсъждат сваляне на разходите

По-рано в събота с позиция излезе и американската компания ”Локхийд Мартин”, която е производител на избраните от България изтребители F-16. Преговорите за бъдещата сделка ще се водят на междудържавно ниво, но от компанията посочват, че са готови да реагират.

Според неофициална информация предложението за САЩ към момента значително надхвърля бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС.

"Локхийд Мартин" се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители. Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката", се посочва в изявлението на "Локхийд Мартин".

От компанията посочват, че изборът на България е ”голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България”.

”Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО. За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като "Локхийд Мартин" ще донесе много ползи. Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор” , завършва позицията на американската компания.

Изборът на американското предложение бе предизвестен, след като преди няколко дни с уговорката, че не се меси, премиерът Бойко Борисов обясни, че F-16 "са значително по-добри от всички останали самолети, които се предлагат.

Американският държавен секретар Майк Помпейо посочи по-рано тази седмица, че САЩ са готови да "нагодят окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16 към бюджетните и оперативни изисквания на България".

От "Локхийд Мартин" признаха по-рано, че няма да могат да доставят първите самолети до две години, както иска България, но после казаха, че са готови да ускорят процеса по производство.

В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

Преди ден министрите на отбраната и на икономиката предложиха правителството да започне преговори със САЩ за придобиването на F-16 и да поиска парламентът да даде възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна, като така на практика условията ще бъдат променени в хода на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?