Швеция е станала мишена на 100 000 кибератаки миналата година

Швеция е станала мишена на 100 000 кибератаки миналата година
Швеция е станала мишена на 100 000 кибератаки от страна на чуждестранни шпиони миналата година, обяви националната разузнавателна агенция, цитирана от ДПА.
 
Говорител на службата подчерта пред обществената телевизия, че мащабът на кибершпионажа срещу скандинавската държава се е увеличил експлозивно през 2016 г. 
 
Около 10 000 хакерски нападения срещу Швеция биват регистрирани всеки месец. Целта на кибератаките е да бъде открадната поверителна информация и шведски компютри да бъдат използвани за нападения срещу други страни.
 
Зад тези хакерски нападения стоят организации с огромни ресурси и е много трудно те да бъдат неутрализирани, подчерта цитираният говорител на шведското разузнаване.
 
Междувременно премиерът Стефан Льовен предупреди, че Швеция е изправена пред няколко заплахи в областта на сигурността, сред които именно кибератаките.
 
В статия, публикувана днес във вестник "Дагенс нихетер", Льовен посочва изрично засиленото военно присъствие в района на Балтийско море, особено "в светлината на незаконното анексиране на Крим от Русия".
 
Шведската армия призовава за увеличаване на разходите за отбраната заради заплахите в региона, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 
Агенцията посочва, че статията на Льовен е била публикувана в навечерието на започващата утре тридневна среща, посветена на националната сигурност и отбрана.
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?