Швеция иска връщане на визите за страните от Западните Балкани

Шведският министър за миграцията и бежанците Тобиас Билстрьом настоява за гражданите на Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Черна гора отново да се въведат визи за пътувания в Европейския съюз. Писмо с това искане той е изпратил до правителствата на останалите 26 членки на ЕС, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА в сряда.

Швеция ще изостри политиката си към бежанците, за да може помощ да получават онези, на които тя наистина е необходима, пише изданието, позовавайки се на вестник "Сид Свенскан".

Очаква се тази година убежище да потърсят 54 000 души, от които между 15 и 20 хиляди от Сирия, а настаняването на тези хора става все по-голям проблем, тъй като има все по-малко апартаменти за бежанци, заявил Билстрьом. На този фон той изтъкнал, че е неприемливо голям брой хора от Сърбия и съседните страни да търсят убежище в Швеция и да заемат жилищно пространство, тъй като техните искания са неоснователни.

Икономическата криза и бедността, условията, които ЕС поставя в процеса на интеграцията, недостатъчното познаване на принципите, по които функционира ЕС, и противоречивите послания, които изпращаха и бившата, и сегашната власт, са причина за рекордния спад на подкрепата на гражданите на Сърбия за присъединяването на страната в ЕС, пише друг сръбски вестник - "Данас". Вестникът припомня, че само 41 процента от гражданите на Сърбия биха гласували за присъединяване на страната си към ЕС, което е най-ниската подкрепа през последното десетилетие.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?