"Швеция. Кой би повярвал това?": Тръмп си измисли несъществуващ терористичен акт

Шведите се подиграват с американския президент: "Терористичен атентат ли? Той какво е пушил?"

"Швеция. Кой би повярвал това?": Тръмп си измисли несъществуващ терористичен акт

Доналд Тръмп съчини новина за терористичен атентат в Швеция, което предизвика въпроси дали той не бърка скандинавската държава с град в Пакистан. В събота, на многохиляден митинг пред свои привърженици във Флорида, Тръмп отдели специално внимание в речта си на мигрантите в Европа, свързвайки ги с терористичните нападения в Брюксел, Ница и Париж. След това той добави в списъка и Швеция, обявявайки погрешно, че в петък там е имало терористичен акт.

"Ние трябва да държим страната си сигурна. Вие виждате какво се случи в Германия, виждате какво се случи снощи в Швеция", заяви американският президент.

"Швеция, кой би повярвал това? Швеция. Те взеха огромно количество (мигранти-бел.ред.). Те имат проблеми, каквито никога не са смятали за възможни", продължи той.

Предположенията са, че Тръмп е объркал Швеция с пакистанския град Сехван, където над 85 човека бяха убити в петък при самоубийствен атентат в суфитски храм.

Твърдението на американския президент предизвикаха сериозно учудване в Швеция и породи вълна от реакции в социалните мрежи в скандинавската страна. В Туитър бяха публикувани стотици постове, а местен вестник излезе със списък на събития от петък, които, както изглежда, нямат никаква връзка с каквато и да било терористична дейност, предаде АП, цитирана от БТА.


Говорителката на шведското министерство на външните работи Катарина Акселсон заяви, че правителството не знае за никакви "сериозни случаи, свързани с тероризъм".


Шведските специални служби казаха, че няма никакви причини за повишаване нивото на терористична заплаха.


Бившият шведски министър на външните работи Карл Билд написа в Туитър: "Швеция? Терористичен атентат ли? Той какво е пушил? Въпросите са много."

Таблоидът "Афтонбладет" посвети статия на Тръмп днес със заглавие "Ето какво е станало в Швеция в петък вечерта, господин президент" и изброява на английски език събития, случили се в Швеция, сред които настаняване на мъж в болница с тежки изгаряния, предупреждение за лавинна опасност и полицейско преследване на пиян шофьор.


Потребител в Туитър написа, че "след ужасните събития снощи в Швеция ИКЕА разпродаде напълно това" и публикува измислено ръководство на компанията за сглобяване на "Стена по границата", посочвайки, че фрагментите за градежа ѝ са изчерпани.


Последният атентат в Швеция беше извършен в столицата Стокхолм през 2010 г., когато швед, родом от Ирак, детонира две взривни устройства. Нападателят загина, но други хора не пострадаха.

Според доклад на шведската криминална служба за 2016 г., нивата на престъпност в страната остават сравнително стабилни през последното десетилетие.

Келиан Конуей, която е старши съветник на Тръмп, стана обект на присмех, след като обвини двама иракски бежанци за клане, което никога не се е случвало.

За да подкрепи въведената от Тръмп имигрантска забрана, в началото на февруари Конуей се позова на несъществуващото "клане в Боулинг Грийн", щата Кентъки. Двама иракчани, живеещи там, са арестувани през 2011 г. заради неуспешен опит да преведат пари и оръжие на Ал Каида в Ирак. В момента те излежават доживотни присъди, но нито е имало клане, нито пък са обвинени, че са планирали такова, припомня "Гардиън".

На 29 януари прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър спомена три пъти за атака в Атланта, където през 1996 и 1997 г. имало серия взривове. По -късно, в имейл до Ей Би Ей нюз, той написа, че "ясно е имал предвид Орландо".

Тръмп от сутрин до вечер обвинява "безчестните медии", че произвеждат "фалшиви новини". На самия митинг във Флорида, на който говори за несъществуващия атентат в Швеция, той увери привържениците си: Ние няма да позволим на фалшивите новини да ни казват какво да правим, как да живеем и в какво да вярваме. Ние сме свободни, независими хора и ще правим своя собствен избор".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят