Швеция обвини 47-годишен мъж за шпионаж в полза на Русия

Швеция обвини 47-годишен мъж за шпионаж в полза на Русия

Шведските власти повдигнаха обвинения на 47-годишен мъж, заподозрян, че е предавал сведения на руски дипломат, предаде Ройтерс, като се позова на прокуратурата.

Според обвинението мъжът, чиято самоличност не се съобщава, е работил като консултант в няколко шведски компании, където по незаконен начин е придобивал и продавал информация, с което е изложил националната сигурност на опасност. По данни на обществената телевизия мъжът е швед.

"Докато е бил консултант на бившите си работни места, аз твърдя, че той е придобивал материали с целта да предоставя сведения на чужда сила, в случая Русия", каза прокурор Матс Люнквист. "Мъжът е арестуван по време на среща с руски дипломат, където току-що е бил получил 27 800 шведски крони (3360 долара) от дипломата."

По данни на шведската обществена телевизия обвиняемият е предавал информация от автомобилния производител "Волво" и производителя на камиони "Скания".

Говорител на "Скания" потвърди, че мъжът е работил в компанията като консултант, а "Волво" отказа коментар.

Властите заявиха, че той е прехвърлял материали от компютри на флашки и е фотографирал екрана на служебния си компютър, и допълниха, че престъплението носи наказание лишаване от свобода до шест години.

"Престъплението е тежко и, ако бъде признат за виновен, заподозреният може да очаква дълга присъда", каза Люнквист.

Споделяне

Още от Европа