Швеция определи Русия като най-голямата разузнавателна заплаха

Швеция определи Русия като най-голямата разузнавателна заплаха

Шведските тайни служби Сепо обвиниха Русия в "широкообхватни" шпионски операции, за които използва не по-малко от една трета от дипломатическите си служители в Швеция
за незаконно събиране на информация, съобщи Асошиейтед прес.

Главният анализатор на Сепо Вилхелм Унге определи руските шпиони като "високо образовани и често пъти по-млади, отколкото по времето на Съветския съюз. Те са мотивирани, целеустремени и социално компетентни".

По думите на Унге за миналата година службите Сепо са осуетили няколко опита на Русия да се сдобие с шведски технологии за своите въоръжени сили.

Унге каза това пресконференция, на която бе представен годишния доклад на Сепо. В него Русия е определена като "най-голямата заплаха за Швеция в сферата на разузнаването".

При представянето на доклада шведските специални служби изразиха опасения и от възможни руски военни операции срещу страната им предвид разрастването на шпионската дейност, откакто избухна кризата в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Швеция стана свидетел на рязко увеличение на активността на руските военноморски и военновъздушни сили във връзка с конфликта в Украйна. "Наблюдават се руски разузнавателни операции в Швеция - няма как да интерпретираме това по друг начин, освен като подготовка за военни операции срещу Швеция", заяви Унге, цитиран от Ройтерс.

Споделяне
Още от Свят

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?