Швеция определи Русия като най-голямата разузнавателна заплаха

Швеция определи Русия като най-голямата разузнавателна заплаха

Шведските тайни служби Сепо обвиниха Русия в "широкообхватни" шпионски операции, за които използва не по-малко от една трета от дипломатическите си служители в Швеция
за незаконно събиране на информация, съобщи Асошиейтед прес.

Главният анализатор на Сепо Вилхелм Унге определи руските шпиони като "високо образовани и често пъти по-млади, отколкото по времето на Съветския съюз. Те са мотивирани, целеустремени и социално компетентни".

По думите на Унге за миналата година службите Сепо са осуетили няколко опита на Русия да се сдобие с шведски технологии за своите въоръжени сили.

Унге каза това пресконференция, на която бе представен годишния доклад на Сепо. В него Русия е определена като "най-голямата заплаха за Швеция в сферата на разузнаването".

При представянето на доклада шведските специални служби изразиха опасения и от възможни руски военни операции срещу страната им предвид разрастването на шпионската дейност, откакто избухна кризата в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Швеция стана свидетел на рязко увеличение на активността на руските военноморски и военновъздушни сили във връзка с конфликта в Украйна. "Наблюдават се руски разузнавателни операции в Швеция - няма как да интерпретираме това по друг начин, освен като подготовка за военни операции срещу Швеция", заяви Унге, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят