Швеция премахва повечето оставащи Covid ограничения

Здравната министърка на Швеция Лена Халенгрен

Швеция предвижда да премахне в края на месеца повечето ограничения, наложени заради пандемията от коронавируса и засягащи обществени места като ресторанти, театри и стадиони, обяви правителството, цитирано от Ройтерс.

Шведските власти постепенно смекчиха някои ограничения през лятното отслабване на пандемията. През последните седмици беше отчетено увеличение на заразяванията на фона на бързото разпространение на варианта Делта, но смъртните случаи останаха малко на брой.

В своя подход към пандемията Швеция избягваше да налага строги карантинни мерки и разчиташе най-вече на доброволни препоръки, свързани със социалната дистанция и хигиената.

Въпреки това бяха въведени ограничения за броя на присъстващите на обществени прояви като концерти и спортни събития, както и за броя на посетителите в обекти като барове и ресторанти. Предвижда се тези ограничения да отпаднат от 29 септември, както и препоръката за работа от вкъщи.

"Важното послание е, че сега предприемаме по-нататъшни стъпки за връщане към нормалното всекидневие", каза на пресконференция здравната министърка Лена Халенгрен.

"През цялото време бяхме на мнение, че ограниченията би трябвало да бъдат премахнати възможно най-скоро", заяви тя.

По думите ѝ правителството също така проучва възможността за използване на ваксинационни сертификати за някои дейности, но се надява, че това няма да бъде необходимо, след като страната има високо ниво на ваксинация.

Около 70 процента от хората в Швеция на възраст над 16 години са напълно ваксинирани.

Споделяне

Още от Коронавирус