Швеция се насочва към локдаун, Норвегия въведе "съкратена" карантина

Швеция се насочва към локдаун, Норвегия въведе "съкратена" карантина

Швеция, която имаше най-либералния режим спрямо коронавируса и не затвори почти нищо, се готви към преминаване на по-строги мерки и въвеждане на локдаун.

В същото време съседката ѝ Норвегия започна да прилага "съкратена" процедура за карантиниране на чужденци, предадоха световните агенции.

Затягането на мерките в Швеция

От 10 януари шведското правителство ще има правомощия да затваря търговски центрове, да спира обществения транспорт и да глобява хора, които нарушават разпоредите. Това предвижда  нов законопроект, който беше внесен в понеделник в парламента на Швеция, предаде Ройтерс.

Целта на правителството е да овладее коронавирусната епидемия.

До момента Швеция разчиташе главно на доброволното спазване на социална дистанция, за разлика от останалите европейски държави, напомня Ройтерс.

Законът ще остане в сила до септември.

До момента в Швеция са регистрирани 8279 смъртни случая от Covid-19- няколко пъти повече на глава от населението в сравнение със скандинавските ѝ съседи, но по-малко отколкото в няколко други европейски държави, въвели строги карантинни мерки, отбелязва Ройтерс.

В средата на месеца шведското правителство затегна националните ограничения, като намали броя на хората, които могат да се събират в ресторант и направи маските за лице задължителни в обществения транспорт.

"Съкратена" карантина в Норвегия

Пристигащите в Норвегия от други страни ще могат да съкратят карантината си, ако дадат две отрицателни проби за коронавирус след пристигането си, предаде ДПА.

Първият тест трябва да бъде направен до три дни след пристигането, а вторият да е не по-рано от седем дни след пристигането. Така 10-дневната карантина може да бъде съкратена до 7 дни.

Новите правила влизат в сила от днес - 29 декември, и няма да важат за пристигащи от Великобритания.

Норвегия съобщи за първи случаи на мутиралия щам в неделя и удължи забраната за полети от Великобритания до 30 декември включително.

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?