Швеция ще депортира 106-годишна афганистанка

Швеция ще депортира 106-годишна афганистанка

Швеция е на път да депортира афганистанска столетница, след като молбата на 106-годишната жена за убежище е била отхвърлена, съобщи Асошиейтед прес.
Бибихал Узбеки е с висока степен на инвалидност и едва говори. Столетницата, носена от своя син и внук, издържала рискованото пътуване до Швеция, прекосявайки планини, пустини и гори.

Нейната "одисея" влезе във водещите новини през 2015 г., в разгара на притока на мигранти и бежанци в Европа от Сирия, Ирак, Афганистан и други страни. Две години по-късно Бибихал живее с 11 членове на своето семейство в Хува, малко село в Централна Швеция.

Официалното известие, че молбата за убежище на столетницата е отхвърлена, пристигнало по време на Рамазана. Семейството не ѝ казало лошата новина, но тя станала подозрителна заради лошото настроение на своите внучки и накрая роднините ѝ разкрили истината.

Оттогава здравето на 106-годишната Бибихал се влошило. Семейството обжалвало отхвърлянето на молбата ѝ за убежище. Шведската миграционна агенция е потвърдила пред АП, че са взели решение за експулсиране на столетницата.

"Високата възраст сама по себе си не е основание за даване на убежище", коментира институцията в изявление.

В Швеция кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, имат право на до три обжалвания - процедура, която може да отнеме дълго време. Много европейски държави не дават убежище на афганистанци от райони на страната, смятани за безопасни.

Молбата на Бибихал била отхвърлена именно с такъв аргумент. Преди да поеме към Швеция, семейството на столетницата живеело осем години нелегално в Иран, след като напуснало Афганистан заради войната и несигурността.

Споделяне

Още от Свят