Швеция ще избегне предсрочни парламентарни избори

Шведското правителство е постигнало договореност с опозицията за бюджета на страната и така ще бъдат избегнати предсрочните парламентарни избори., предаде Ройтерс в събота

Премиерът на страната Щефан Льовен смяташе да свика предсрочен вот, след като изгуби гласуването за бюджета на страната.

Анти-имигрантската партия "Шведски демократи", която беше балансьорът на властта, на практика блокира бюджета, като се закани да се противопоставя на всеки финансов закон, докато Швеция не затегне правилата в щедрата си политика за бежанците.

Постигнатото съгласие ще я неутрализира и ще позволи на коалицията на малцинството, в която влизат социалдемократи и Зелени, да продължи да управлява.

Льовен планираше да свика на 22 март предсрочни избори, след като през декември изгуби гласуването на бюджета в парламента, когато "Шведските демократи" подкрепиха алтернативен финансов закон, предложен от четирипартийния дясно-центристка опозиционен съюз. Те настояваха и да се промени "прекалено щедрата" имиграционна политика.

Постигнахме съгласие за надпартийно сътрудничество, което ще действа от април догодина, когато бъдат представени предложенията за военния бюджет. Затова провеждането на избори
вече не е актуално, каза Льовен.

След пресконференцията на премиера "Шведските демократи" заявиха, че ще поискат вот на недоверие към Льовен.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?