Швеция ще се откаже от ваксината на AstraZeneca

Швеция ще се откаже от ваксината на AstraZeneca

Швеция прекратява след три седмици прилагането на ваксината на AstraZeneca като първа доза, обяви днес шведското национално радио.

Дотогава ще бъдат използвани общо около 200 хиляди дози за лицата, получили първа доза от този препарат. След това Швеция ще се откаже от нови доставки на тази ваксина, както вече сториха съседните Финландия и Норвегия. Занапред на хората в Швеция, вкл. на тези над 65 години, ще се предлагат ваксините на Pfizer/BioNtech и Moderna, казаха от правителството.

В началото на този месец Стокхолм обяви, че ще предостави един милион дози от AstraZeneca на международната схема КОВАКС, която осигурява ваксини за по-бедните държави по света.

На 19 април шведските здравни власти оставиха в сила препоръката си да не се прилага AstraZeneca за лица под 65-годишна възраст. Преди това много държави спряха да използват този препарат поради появилите се съобщения, че у ваксинирани с него се появяват необичайни тромби в големите кръвоносни съдове. Дания вече се отказа от използването на ваксината на AstraZeneca.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус