Швеция смята да закрие посолството си в София

Шест свои посолства, сред които и това в София, смята да затвори Швеция до края на годината, но ще открие други десет, съобщиха от шведското външно министерство. Целта е да се реорганизират разходите и външнополитическите приоритети на страната.

Намеренията се мисията в София да прекрати работа до 30 септември 2010 г. До края на годината ще бъдат затворени и посолствата в Ирландия, Словакия, Словения, Люксембург и Сенегал.

За сметка на това Стокхолм планира да засили присъствието си на Балканите и в кавказкия регион като превърне дипломатическите си представителства в Косово, Грузия, Молдова и Албания в пълноценни посолства. Същото ще бъде сторено и в западноафрикански държави като Мали, Буркина Фасо, Либерия, Руанда, както и в Боливия и Камбоджа.

По думите на шведския външен министър Карл Билт съществуващото близко сътрудничество между страните - членки на ЕС предразполага към развиване на нови начини за поддържане на двустранните отношения в бъдеще. В същото време засилването на присъствието на Стокхолм в региони като Западна Африка ще спомогне за по-доброто усвояване на финансовите помощи на страната за развитие на тези държави, смята министърът за международно сътрудничество и развитие Гунила Карлсон.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?