Швеция затяга предоставянето на убежище и контрола по границите

Швеция затяга предоставянето на убежище и контрола по границите

Швеция ще затегне контрола по границите и правилата за предоставяне на убежище, за да намали броя на кандидатите за такъв статут, пристигащи на територията ѝ. Това съобщи шведското правителство, цитирано от Ройтерс.

"Целта на мерките, които представяме, е шведската система за предоставяне на убежище да си поеме въздух", каза шведският премиер Стефан Льовен пред репортери.

Шведското правителство посочи, че възнамерява да увеличи броя на кандидатите за убежище, които получават временна закрила, като изключение ще се прави единствено за идващи в Швеция съгласно споразумения за международно квотно разпределение.

Освен това шведските власти ще въведат проверки на личните карти за всички транспортни средства, които пристигат в Швеция от Европа, и ще затегнат правилата за събиране на семейства.

Скандинавската страна се опитва да се справи с броя на кандидатите за убежище, който се очаква да достигне рекордните 190 хиляди през тази година, като някои новопристигнали се налага да спят на открито поради недостиг на места за настаняване, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?