Си Ен Ен отговори на обвиненията на Тръмп, че пуска фалшиви новини

Си Ен Ен отговори на обвиненията на Тръмп, че пуска фалшиви новини

Телевизионният канал Си Ен Ен отговори на обвиненията на Донлад Тръмп, отправени по време на пресконференцията му в сряда, че публикува фалшиви новини. Ден по-късно Си Ен Ен защити решението си да разгласи наличието на недоказани твърдения, че Русия разполага с компромати за избрания за президент на САЩ.

Решението на Си Ен Ен да публикува внимателно потвърдени от източници данни за действия на нашето правителство е коренно различно от решението на изданието "Бъзфийд" да публикува непотвърдени паметни записки, заявява телевизията и допълва, че в екипа на Тръмп знаят това.

"Те използват решението на "Бъзфийд", за да отклонят вниманието от публикацията на Си Ен Ен, която съвпада с тази, изнесена от други големи новинарски издания. Ние сме напълно уверени в нашата публикация", заявява Си Ен Ен. Телевизията пояснява, че решението ѝ по същество отговаря на това, което защитава Първата поправка – да информира хората за вътрешните дела на тяхното правителство, а в този конкретен случай става дума за материали, които миналата седмица са били подготвени за сведение на президента Барак Обама и избрания президент Тръмп.

"Ние казахме ясно, че няма да публикуваме никакви детайли от 35-страничния доклад (който излезе на сайта на "Бъзфийд" -бел.ред.), тъй като не успяхме да потвърдим твърденията в доклада. Като се има предвид, че преходният екип на Тръмп разкритикува толкова шумно нашата публикация, ние ги призоваваме да посочат какво конкретно смятат, че е некоректното в нея", заяви Си Ен Ен в позиция, публикувана на сайта си.

Си Ен Ен и "Бъзфийд" съобщиха в един и същи ден за наличието на данни, според които Русия е събирала компрометиращи материали за личния живот и финансовите дела на Тръмп. "Бъзфийд" публикува целия доклад от 35 страници, макар и с уговорката, че това е непотвърдена информация. Си Ен Ен съобщи единствено, че самият Тръмп и отиващият си президент Обама са били запознати с възможните доказателства за наличие на компромати.

По време на първата си пресконференция от шест месеца насам, която Тръмп даде в сряда, той не даде думата за въпрос на репортера на Си Ен Ен, заявявайки, че Си Ен Ен е "ужасна организация", която "публикува фалшиви новини".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?