Си Ен Ен: Руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция

Кремъл: Писна ни да реагираме на баналности без никакви доказателства

Си Ен Ен: Руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция

Следователи от ФБР смятат, че руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция в края на май, съживила в края на май напрежението в региона, съобщи Си Ен Ен, цитирана от Франс прес.

Киберпиратите проникнали в сървърите на агенцията и публикували на сайта ѝ фалшиви изявления на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани.

Целта на Русия чрез тази кибератаката била предизвикване на разделение между САЩ и съюзниците им, според следователите от ФБР, които помагат на Катар да установи произхода на предполагаемото пиратско нападение срещу агенция КНА.

В края на май Катар заяви, че хакери са установили контрол над страницата в интернет на държавна информационна агенция и са публикували на нея несъществуващи изказвания на катарския емир по адрес на Иран и Израел.

Изявлението, приписвано на катарския държавен глава, свидетелства за благосклонно отношение към Иран, управляващото ивицата Газа палестинско движението Хамас и сключването на мирно споразумение между палестинците и Израел.

Съседите от Залива реагираха гневно, блокирайки катарските медии, включително "Ал Джазира".

От понеделник насам Саудитска Арабия и осем нейни съюзници, включително Египет, скъсаха отношенията си с Катар, обвинен в подкрепа на тероризма, което предизвика голяма дипломатическа криза в региона.

Кремъл отхвърли обвиненията. Канцеларията на руския президент заяви, че ѝ е "писнало" да реагира на нападки, които не почиват на "никакви доказателства", предаде Франс прес.

"Писна ни да реагираме на баналности, неподкрепени с никакви доказателства. Подобни обвинения фактически излагат онези, които ги отправят", заяви Андрей Крутских, специален представител на президента Владимир Путин за международното сътрудничество в сферата на кибернетичната сигурност, цитиран от Интерфакс.

Споделяне

Още от Свят