Си Ен Ен: Защо Русия, Китай и САЩ няма да дадат пари на заем на Гърция

Си Ен Ен: Защо Русия, Китай и САЩ няма да дадат пари на заем на Гърция

Финансовата емисия на Си Ен Ен - Си Ен Ен Мъни (CNN Money) помества критична статия за Гърция, като по повод изявленията на военния министър на страната Панос Каменос, че страната му ще поиска пари назаем от Китай, Русия и САЩ, твърди на базата на оценки на икономисти, че тези три страни няма да спасят Гърция. Статията е цитирана от гръцкия в. "Имерисия".

В материала се визира вчерашната среща на двамата външни министри на Русия и Гърция Сергей Лавров и Никос Кодзиас. "Говори се, че Кодзиас е поддържал тесни връзки с Гръцката комунистическа партия по време на студената война. За него се смята, че се е радвал и на подкрепата на Русия при управлението на Путин", се казва в статията.

В нея се припомня, че Гърция и Русия поддържат тесни търговски връзки, тъй като почти 13 на сто от гръцкия внос през 2013 г. е дошъл от Русия, според МВФ, а двете страни се договориха да организират през 2016 г. "Година на Гърция" в Русия и "Година на Русия" в Гърция.

Според Си Ен Ен Мъни икономическите факти обаче са различни. Икономистът Беренберг Роб Ууд твърди, че Русия не е в състояние да предостави достатъчна помощ на Гърция, тъй като икономиката ѝ понася удари от ниските цени на петрола и от санкциите на Запада. "Ако Гърция бе обърнала гръб на Европа, банковият ѝ сектор, който е изправен пред редуциране на източниците на финансиране, ще попадне под още по-голям натиск. Русия няма финансовите източници, за да задържи банките да изплават", смята той.

Далечната страна Китай пък има големи инвестиции в гръцките пристанища. Тя разполага с валутни резерви - около четири трилиона долара, с които би могла лесно да "изчисти" европейските заеми на Гърция. Но за Китай няма печалба да посредничи при решаването на един регионален проблем. "Защо наистина Китай да иска да се вмести в средата на еврозоната по конкурентен начин?", пита икономистът и допълва: "За Русия е изгодно да дестабилизира противника, но за Китай не виждам никаква икономическа или политическа изгода".

Накрая за САЩ - гръцкият професор от Лондон Спирос Икономидис твърди, че е невъзможно Белият дом да се задейства за спасяването на Гърция: "Белият дом може да оказва някакво влияние върху европейски кръгове, за да гарантира, че Гърция няма да стане жертва, но аз не виждам САЩ да пристъпят към пакет за спасяване на член на еврозоната".

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?