Си Цзинпин бетонира властта си в Китай без да посочи свой наследник

Си Цзинпин

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия преизбра в сряда Си Цзинпин за генерален секретар на партията и определи останалите членове на Политическото бюро, което на практика управлява Китай. Преизбран в комитета бе премиерът Ли Къцян. Си Цзинпин бе избран и за председател на Военния съвет на ЦК.

Изкачвайки се по стълбицата на партийната бюрокрация, Си заема постове в крайморските източни провинции Фуцзян и Чжъцзян, които са сред най-развитите в икономически план. През октомври 2007 г. влиза в "светая светих" на партийния апарат - Постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП. През 2008 е назначен за зам.-председател на КНР, през 2010 - зам.-председател на Военния съвет на ЦК, а през 2012 г. оглавява Съвета.

През ноември 2012 г. пленум на предишния ЦК на ККП за пръв път избира Си Цзинпин за генерален секретар.

ДПА отбелязва, че водещи световни медии не са били допуснати днес на официалното представяне на новия Постоянен комитет на Политбюро на ККП.

Журналисти от Би Би Си, "Икономист", "Файненшъл таймс", "Гардиън" и "Ню Йорк таймс" не бяха допуснати на събитието, за разлика от много други чужди медии, съобщи в декларация в Туитър Клубът на чуждестранните кореспонденти в Китай. "Трудно е да не се направи изводът, че тези медии не бяха допуснати, за да се отправи послание", написа клубът в декларацията. "Да се използва достъпът на медиите като инструмент за наказване на журналисти, чиято работа китайските власти не одобряват, е грубо нарушение на принципите на свободата на словото", гласи декларацията.

Кореспондентката на Би Би Си в Китай Кари Грейси заяви, че не е била съобщена официална причина, но "неофициално на журналистите е било казано, че причината е начинът, по който отразяват събитията".

Президентът Си Цзинпин каза пред журналистите, присъствали на представянето, че не са необходими "щедри хвалби", но че са добре дошли "обективно отразяване и конструктивни предложения", добавя ДПА.

Си не посочи свой наследник


Си Цзинпин, който е на власт от края на 2012 г., със сигурност ще бъде преизбран и за още един мандат на най-високия държавен пост през март догодина, отбелязва Франс прес. Ден по-рано името на Си беше вписано в партийния устав, което се случва за пръв път от времето на Мао Цзедун. Мислите на Си Цзинпин ще бъдат пътеводни идеи за работата на партията, гласи внесена поправка в устава на партията.

Това му осигурява статут, близък до този на основателя на режима - Мао Цзедун, отбелязва френският в. "Фигаро". Това признание ще осигури на 64-годишния китайски ръководител внушителна власт и авторитет, тъй като ще е трудно да се противопоставиш на онзи, чиято доктрина е канонизирана от партията. То може да му даде възможност също да остане дълго на власт (и след 2022 г.) като генерален секретар на партията (въпреки възрастовото ограничение от 68 години) или на друг стратегически пост, откъдето би могъл да продължи да дърпа конците, допълва френският всекидневник.

Китай обяви новите си висши лидери, нарушавайки традицията, като не назова приемник на президента Си Цзинпин, акцентира на сайта си Би Би Си. Пропускът бетонира хватката на Си върху Китай за следващите пет години, а може би и повече.

В седемчленния постоянен комитет на Политбюро - най-могъщата институция в страната - има пет нови назначения. Освен Си единствено 62-годишният премиерът Ли Къцян запазва поста си в комитета.

В последните десетилетия китайските лидери номинираха един или повече възможни свои приемници в Постоянния комитет в началото на последния си мандат, очертавайки ясна линия на приемственост. Имаше спекулации, че Си може да издигне своето протеже Чън Минър и партийния секретар на Гуандун Ху Чунхуа , и двамата на по петдесет и няколко години - достатъчно млади, за да бъдат смятани за подходящи приемници.

Но всички мъже в тъмни костюми, които се появиха на подиума днес, бяха над 60-годишни и най-вероятно ще се пенсионират в края на този петгодишен мандат. Липсата на ясен наследник повдига въпроса колко дълго възнамерява да управлява Си Цзинпин, отбелязва Би Би Си.


Китайският лидер има толкова титли (повече от дузина), че го наричат "председателя на всичко". Той е президент, генерален секретар на комунистическата партия и председател на Централната военна комисия, оглавява работни групи по всевъзможни въпроси - от Тайван до сигурността в интернет. Миналата година той беше провъзгласен и за "основен лидер" на партията - звание, което го издига на същия пиедестал като Мао, Дън Сяопин и Цзян Цзъмин и макар да не носи специални правомощия, дава знак, че Си не бива да бъде предизвикван, пише в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят