Си Цзинпин предупреди за опасност от социални вълнения в Китай

Новият лидер на управляващата в Китай комунистическа партия Си Цзинпин предупреди за опасност от социални вълнения, ако корупцията не бъде овладяна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Като използва необичайно откровени думи, той сравни корупцията с "червеи, които се множат в гниеща материя" - стар китайски израз, означаващ, че слабите биват застигани от гибел.

 

Новият генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) отбеляза пред Политбюро на една от първите си важни срещи, откакто зае поста миналата седмица, че през последните години в страната са се натрупали проблеми, които след време водят до обществен гняв, граждански вълнения и рухване на властта.

 

Увеличаването на корупцията "ще бъде краят за партията и краят за държавата", предупреди той и припомни косвено големия скандал с бившия висш партиен функционер Бо Силай.

 

Си Цзинпин призова представителите на ККП, особено онези на високи постове, да не злоупотребяват с властта за лична облага, като подчерта, че те не са над закона.

 

Си, който е и вицепрезидент на Китай, ще бъде избран официално за президент през март, когато ще замени на поста Ху Цзинтао.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят