Сиамски близнаци успешно разделени в Далас

Хирурзи в Съединените щати успешно извършиха операция за разделянето на две двегодишни египетски момчета - сиамски близнаци, съединени в главата.

Неврохирурзите заявиха, че това е "гигантска крачка", която ще даде възможност на Ахмед и Мохамед за самостоятелен живот, но следващите дни ще са решаващи за успеха, предадоха световните агенции.

Говорителят на детската болница в Далас, където беше извършена операцията, д-р Кенит Шапиро, описа състоянието на Ахмед и Мохамед като стабилно, предаде Би Би Си.

"Все още довършваме операцията по затваряне на черепите. Смятаме да държим момчетата в нарочна кома за няколко дни. Засега нямаме причини за притеснение", каза д-р Шапиро.

Лекари споделиха, че най-трудната и рисковата част от операцията била разделянето на разделянето на кръвоносните съдове между мозъците на децата. лявата част на черепа на Мохамед от дясната част на този на Ахмед.

Операцията продължи 35 часа.

Следващата процедура е реконструиране на скалповете и покриване на раните с кожа. Очаква се тя да продължи около шест часа, съобщи д-р Джим Томас.

Лекарите планираха цяла година операцията, в която участват общо 18 неврохирурзи и още 40 медицински специалисти и персонал.

Ахмед и Мохамед бяха доведени в Далас от Египет миналата година. Медицинските разходи, които ще възлязат между 1 милион и 2 милиона долара, ще бъдат поети от частни спонсори и благотворителни фондации.

Междувременно екип от италиански лекари е разделил вчера две четиримесечни сиамски близнаци, момиченца, от Гърция, предаде Ройтерс.

Операцията е била успешна и е продължила 12 часа, съобщил медицински източник. "Децата са добре, но ще трябва да се изчакат пет-шест дни, за да сме напълно сигурни", е добавил източникът. Операцията е била извършена в частна клиника в Рим.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?