СИБанк била мишена на Северна Корея за пране на фалшиви пари

СИБанк била мишена на Северна Корея за пране на фалшиви пари

В навечерието на визитата на американския президент Джордж Буш в България софийска банка, свързана с политическото ръководство на страната, се бори да отхвърли обвиненията на министерството на финансите в САЩ, че Северна Корея я е набелязала за мишена за операциите си за пране на фалшиви пари. Това пише в статия, публикувана в петък от американското сп. "Конгрешънъл куотърли".

Става въпрос за Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк), в която акционер е Цветелина Бориславова, приятелка на столичния кмет Бойко Борисов, Същото издание преди около два месеца писа за  мафиотски връзки на Борисов.

В статията от същия автор Джеф Стейн се посочва, че по време на среща във Вашингтон през февруари зам.-финансовият министър на САЩ Робърт Кимит предупредил българския министър на финансите Пламен Орешарски за тези намерения на КНДР.

Банката обаче отрича да има каквато и да е било връзка със Северна Корея и обвинява Кимит, че разпространява необосновани слухове, които били породени от политическите противници на Борисов, чиято партия ГЕРБ заема челни позиции в социологическите допитвания, се посочва в материала.

Председателят на борда на директорите на СИБанк Цветелина Бориславова, която признава  в телефонно интервю за "Конгрешънъл куотърли", че живее с Борисов, казва, че е била лично информирана от Орешарски за предупрежденията на Кимит, веднага след като той се е завърнал от визитата си в САЩ.

Според нея твърденията на американския зам.-министър са базирани на невярна информация, скалъпена от политическите врагове на нейния спътник в живота, който преди да стане кмет на София заемаше ръководен пост в МВР, пише в статията.

Бориславова заявила, че банката е провела разследване на твърденията на Кимит и е установено, че никога не е била откривана в банката сметка на севернокорейска компания или джойнт венчър със севернокорейски капитали.

"Това е лъжа", заявява Бориславова пред списанието и допълва, че обвиненията са фалшиви и неоснователни.

Изданието пише още, че "Бориславова е допълнила гневно, че е разочарована, задето високопоставени американски представители разпространяват неверни слухове и клюки относно евентуални операции на Северна Корея в СИБанк, която е втората най-голяма банка в България.

Бориславова дори предупреждава, че следващия път, когато американски официален представител повтори подобни твърдения, тя ще се оплаче на посланика на Вашингтон в София.

В публикацията си журналистът Джеф Стайн уточнява, че не е известно дали български финансови следователи са открили доказателства за севернокорейски интереси в гореспоменатата банка.

Според доклад от 2005 г., изготвен по поръчка на швейцарски финансов концерн, банката се смятана за главен източник на финансиране за престъпни организации, добавя авторът.
В статията си от март той цитираше отново този документ за оценката на риска в България. Тогава Борисов опроверга твърденията на американското издание и каза, че публикацията на Стайн ще има краткотраен ефект и цели да уязви лично него и ГЕРБ.

Служители на министерството на финансите на САЩ отказаха да обсъждат подробности от срещата на Кимит с финансовия министър, заявявайки, че подобни детайли са "поверителни", пише сега списанието.

Анонимен служител, запознат със забележките на Бориславова, пък е направил изявление в имейл, според който: "Зам.-министърът Кимит и министър Орешарски обсъждаха нашите взаимни задължения за защита на глобалната финансова система от незаконна операция на Северна Корея и Иран, съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Двамата са повторили необходимостта от бдителност, за да остане финансовата система незасегната от незаконните парични потоци, пише изданието.

Северна Корея беше обвинена от Китай и САЩ, че произвежда милиони фалшиви долари от много високо качество и ги разпространява под формата на 100-доларови банкноти чрез чуждестранни банки, припомня "Конгрешънъл куотърли".

През декември 2004 г. двама севернокорейски дипломати, намиращи се в София, бяха арестувани в подозрение за контрабанда на синтетични наркотици, които е трябвало да отидат за арабските пазари. Те са били екстрадирани.

Предупреждението на Кимит може да бъде разглеждано като още един знак, че администрацията на Буш е дълбоко загрижена да помогне на бившата комунистическа държава, изплувала сред десетилетия на организирана престъпност и корупция в съветски стил, отбелязва списанието.

Споделяне

Още от България