СИБанк окончателно избрана за разпространител на винетките

СИБанк окончателно избрана за разпространител на винетките
Сдружението между СИБанк и "ВИП Секюрити" е избрано да разпространява винетките, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която е взела окончателно решение в петък, когато изтече крайният срок за обявяване на победител в конкурса.

В него участваха още "Български пощи" ЕАД и Консорциум "Лукойл" – "Холдинг Пътища". Консорциумът е отстранен, защото не отговаря на изискването за положителен финансов резултат през 2008 г. , посочват от АПИ.

"Лукойл" реализира през миналата година загуба от 1.6 млн. лева, а холдингът - печалба от 1 млн. лева. така общият финансов резутат на консорциума е загуба от 0.6 млн. лева.

Аргументът за лоши финансови резултати не бе споменат по-рано. Критерият за избор на разпространител на винетките беше най-ниска оферта.

СИБанк, където мажоритарен собственик е белгийската KBC, а малко над 18% държи спътничката в живота на премиера Борисов Цветелина Бориславова, която е шеф на надзора, заедно с фирмата за охрана и инкасови операции на Атанас Симеонов "ВИП Секюрити", поискаха комисионна в размер на 4.75% от приходите от продажба на винетки.

Оферираната от "Български пощи" комисионна беше 8.5%.

Отстраненият от конкурса консорциум "Лукойл" – "Холдинг Пътища" твърдеше, че е предложил най-ниската цена. Минималната стойност на поръчката е 40 млн. лева.

До сега винетките се разпространяваха от сдружение "ДЗИ – Транс", в което участие има и шефа на "Холдинг Пътища" Васил Божков. Дружеството взе комисионна от над 10% от приходите от винетки за четирите години, в които ги разпространяваше.

Въпреки, че победител в конкурса е сдружението на СИБанк и "ВИП Секюрити" "Разпространение на винетни стикери", "Български пощи" и "Лукойл" ще вземат процент от комисионната им, защото сдружението ще трябва да им плати, ако иска да продава винетки в обектите им.

Още преди да бъдат официално обявени за победител, от СИБанк заявиха, преговарят както с отстранените си конкуренти, така и с други вериги бензиностанции, за да изградят дистрибуторска мрежа. От банката казаха, че ще разпространяват стикерите в над 2000 пункта.

Догодина винетките ще важат до 30 януари 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?