СИБанк отрече да е купувала и продавала ОЦК Кърджали

"СИБанк категорично заявява, че не е купувала и продавала "Оловно-цинковия комплекс Кърджали" нито в процеса на приватизация, нито впоследствие. Цитираните в медиите твърдения за подобни действия не отговарят на истината". Това се казва в становище на банката, разпространено в петък.

Предния ден мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев съобщи, че е купил контролния пакет от акции на предприятието от банката за 22 млн. евро плюс покриване на задълженията. Това става през 2006 г., след като предната година Захариев продава "Кремиковци" на индийския бизнесмен Прамод Митал. Захариев допълни, че именно с парите от продажбата на "Кремиковци" е купил ОЦК.

Така около бизнеса на Захариев се оформи още една загадка – ако СИБанк не му е продала кърджалийското предприятие, тогава – кой? А ако СИБанк скрива истината – защо?

ОКЦ е продадено на работническо-мениджърско дружество (РМД), което взема 52% от комбината през 2000 г. Пет години по-късно акциите на участниците в РМД са изкупени от СИБанк, по това време ръководена от Цветелина Бориславова, която е в консултативния съвет на предприятието, твърди БСП Кърджали. В "престъпната схема", според БСП, влиза Захариев, който купува акциите от СИБанк, като придобива близо 90% от ОЦК. Захариев не коментира това твърдение.

Самият бизнесмен казва, че след като е купил ОЦК, взел и ГОРУБСО – Мадан, за да затвори цикъла – рудодобив – преработка – продажба на готовата продукция.

По негови оценки поради кризата от 2008-2009 г. и срива на цените на цветните метали на световните борси, както и заради "бюрократични" спънки с бавенето на екооценка и разрешителни двете му предприятия са закъсали. Така се стига до протестите на работниците и в Мадан, и в Кърджали за неплатени заплати, които, според Захариев, по "необясними причини" избухват по едно и също време. Така се стига до продажбата на ГОРУБСО с активната намеса на правителството.

Още не е ясно финализирана ли е сделката за ГОРУБСО, но закъснелите заплати на работниците бяха изплатени светкавично в събота. Версиите кой е дал парите за заплатите набъбнаха до три, като самият Захариев твърди, че не знае кой е дал 1.4 млн. лв. Едната версия е, че парите са на Първа инвестиционна банка, втората – на държавата, третата – на кандидат-купувача, който може да е станал вече собственик – Николай Вълканов.

В петък продължиха ефективните протестни действия на работниците и служителите от ОЦК Кърджали. Те отново блокираха основния път между Кърджали и Хасково от 9.30 до 10.30 часа. За събота инициативният комитет предвижда пътят между Кърджали и Хасково отново да бъде блокиран за един час.

Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, инициативният комитет обмисля протестни действия от следващата седмица да бъдат провеждани и в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България