Сибирското пътешествие на Паулу Коелю към хвалебствията

Сибирското пътешествие на Паулу Коелю към хвалебствията

Пътувайки през Сибирската степ по начин, запазен за изключителни световни лидери като севернокорейския Ким Чен Ир или мъдреци като Александър Солженицин, бразилският писател Паулу Коелю получава възторжен прием в специално реконструирания влак.

Тълпи от почитатели се стичаха към пероните на гарите, за да видят автора в отдалечените спирки по дългия транссибирски път до Владивосток. Повече от хиляда души поеха на път за един единствен автограф. Групи почитатели, които махаха с ръце и молеха за автографи, се появяваха на прозореца му при всяко спиране. “Имаше момичета, които плачеха от радост”, разказа Наташа Бабкина, управител на “Дом на книгата” в Екатеаринбург, където Коелю прекара няколко часа в среща с читатели.

Философските, но разбираеми като език романи на Коелю, докосват струна в душата на руснаците,  които обичат да разискват духовни въпроси при разговори в късните нощни часове около кухненската маса.

Останали без дъх телевизионни репортери и новинари поддържаха информираността на страната за преминаването на писателя през степта, включинтелно пълни подробности за всекидневните му занимания и менюто му.

Отзвукът от пътуването изненадва Коелю, който вече е продал над 86 млн. тома по цял свят. “Това поклонническо пътешествие ми дава надежда, че изкуството може да създаде мост между народите” казва той пред “Гардиан”, докато пътува през нощта към Иркутск, който е на 3 500 мили източно от Москва.

Милионерът и автор на бестселъри като “Алхимикът” пътува с антуража си в два частни вагона с дневна, прикачени към междуградските влакове, и е придружаван от двама лични готвачи.

Ирина Ковал, асистентката на автора, казва, че вкусът на писателя е изключително аскетичен – той закусва пресни треви, портокалов сок и плод. “Готвачите му се опитват да го изкушат в всякакви деликатеси, но той предпочита простите храни като сандвичи със сирене”, добавя тя.

Авторът започва пътуването си, за да отбележи годишнината от посещението си в Сантяго де Компостела, Испания, което вдъхновява книгата му “Дневникът на един маг”.

Коелю получава признание и успех с “Алхимикът” - символистичен роман, който призовава читателите да следват мечтите си. Той получава ентусиазирана подкрепа от Джулия Робъртс и Мадона, които описват ромата като “красива книга за магията, мечтите и съкровищата, които търсим навсякъде, но в крайна сметка намираме на собствения си праг”, но отношението на критиката е по-сурово. Обвиненията са, че работата му е псевдоинтелектуална и може да се сравни с книги за самопомощ, което не пречи на автора да получи огромен глобален успех.

“Руснаците особено харесват разговорите за трудни философски идеи, поднесени по лек и достъпен начин, което им дава духовен опит без духовни усилия”, казва литературният критик Александър Гаврилов.

Коелю дойде в Русия след като посещава Тунис, Италия, България и Украйна. Той пристига след четиридневно пътуване на всичките 5 772 мили от Москва до Владивосток миналата седмица и ще отлети от далекоизточното летище към дома си във Франция.

До момента 58-годишния Коелю е посетил три големи града и е направил непланирани спирания в множество изолирани селища по транссибирската линия. Край Екатеринбург той напарви обиколка извън вагона си, “за да погледне обикновените пътници в очите”.

“Беше 11 вечерта, вероятно не най-доброто време за разходка из влака, но Паулу беше силен”, съобщава неговата пресслужба. Последната нощ той е принуден да съкрати интервюто си, тъй като почитателите му приветстваха влака му в бедния град Нижнеудинск. Коелю казва, че единственият проблем по време на пътуването е постоянното люлеене на влака. “Цяла седмица не можах да спя”, казва той.

Още по темата

Биография на Паулу Коелю

Роден: Рио де Жанейро, Бразилия, през август 1947 г

Образование: Йезуитско училище Сан Игнасио в Рио де Жанейро. Постъпва в правно училище в Рио, но прекъсва обучението си през 1970 г за да пътува през Мексико, Перу, Боливия, Чили, както и в Европа и Северна Америка.

Кариера: Започва с писането на стихове на популярни песни. След кратък престой в затвора през 1974 г. по обвинение в подривна дейност срещу бразилското правителство, Коелю работи пет години за звукозаписния отдел на Полиграм и Си Би Ес.

Книги: Продал е повече от 86 тома и е преведен на 60 езика. Сред тях са “Алхимикът”, “Край река Пиедра седнах и заплаках”, “Вероника решава да умре” и “Единайсет минути”.

Семейство: Той и съпругата му Кристина имат къщи в Рио де Жанейро и Тарб, Франция.

Споделяне

Още от