Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сидеров брани Борисов от обвинения в лобизъм и плаши да махне Симеонов

Атакистът се закани да съди вицепремиера и да спре закона за шума

12 коментара
Сидеров брани Борисов от обвинения в лобизъм и плаши да махне Симеонов


Отчетливо се засилва натискът върху вицепремиера Валери Симеонов да се откаже от битката си срещу лобистки законопроекти и инициативи на останалите в управлението. В сряда конфликтът в "Обединени патриоти" (ОП) се развихри с нова сила, след като преди ден ГЕРБ се отказаха от приватизационната поправка "Домусчиев" след президентско вето и обществено недоволство. Председателят на парламентарната група на ОП и лидер на "Атака" Волен Сидеров призова вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов или да се извини за обвиненията си в лобизъм, или да напусне поста.

Гръмките крясъци от лагера на ОП междувременно помагат на ГЕРБ, тъй като успешно заглушават скандала около лобистката поправка в закона за приватизацията.

Атаката на Сидеров започна в сряда пред Нова телевизия, където той нарече Симеонов "изнудвач", обяви за го "лобист на Цеко" (тайният собственик на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" – бел. ред.), обясни как го е вкарал във властта и може да го свали, закани се и да го даде на съд за уронване на престижа.

Малко по-късно депутатът се появи в Министерския съвет и атаката срещу колегата му вицепремиер премина в институционално ниво.

"Лесно можем да намерим кой да замени Валери Симеонов", обяви той.

Според Сидеров вицепримерът не изпълнявал управленската програма. Веднага след това лидерът на "Атака" се прицели в широко прокламирана кауза на Симеонов от последната година. Водачът на "Атака" обяви, че е поискал официално Министерският съвет да оттегли промените в закона за шума, лансирани от коалиционния му партньор и вече приети на първо четене в парламента. Те предвиждат строги правила за шума на открито вечер, което според Сидеров е удар по българския бизнес.

След това лидерът на "Атака" зае теза на Борисов, че срещу правителството работи сценарий. Така по думите му срещу кабинета и управляващото мнозинство действа сценарий, в който участвали президентът Румен Радев, партии като ДСБ, "Да,България", НФСБ и кръгът "Капитал".

"Ако не получим извинение, ще заведем дела"

Сидеров настоя, че Симеонов дължи в минимално кратък срок извинения и на премиера, когото е обвинил в зависимост от Домусчиеви, и на шефа на правната комисия Даниел Кирилов (ГЕРБ) за обвинението в "съчиняване на лобистки текстове".

"Тази измама беше хвърлена в пространството именно от вицепремиера Симеонов с тежки атаки. Аз очаквам извинение за това очерняне. Данаил Кирилов, премиерът Бойко Борисов бяха обвинени. Ние двамата с Николай Александров (вносителят на поправката от"Атака"– бел. ред.), ако не получим извинения, ще заведем дела за очерняне. И ще окуражим Данаил Кирилов и премиерът също да заведат дела за обида, клевета и уронване на престижа", заяви Волен Сидеров в Министерския съвет, след което влезе на правителственото заседание.

То бе открито от премиера Бойко Борисов с клетвата, че правителството не е искало да спасява "редник Киро" , както Симеонов нарече собственика на Български морски флот (БМФ) Кирил Домусчиев.

Борисов припомни, че преди година МС е отпуснал 2.4 млн. лв. за съдебно дело срещу фирмата на Домусчиев и брат му. Това дело бе заведено по искане на Симеонов и спечелено от държавата. Така Домусчиев трябваше да плати неустойка от 58 млн.лв., то точно тогава две партии от "Обединени патриоти" - "Атака" и ВМРО внесоха промени в приватизационния закон, които спасяват не само собственика на БМФ, а и други приватизатори, които не са изпълнили задълженията си. Поправките бяха гласувани от ГЕРБ, ДПС и "Воля".

Валери Симеонов обвини колегите си прокарване на лобистки промени.

Ударът е особено тежък за ГЕРБ, които безпрецедентно се съгласиха с президентското вето, но парламентарният им председател Цветан Цветанов многократно увери, че подкрепата им за поправката "Домусчиев" не била лобизъм, а целият скандал обслужвал президента. Цветанов оправда подкрепата на ГЕРБ с "коалиционна култура" в името на управлението с "Обединени патриоти".

Какво прави в кабинета вицепремиер, според когото премиерът е лобист?

"Вицепремиер да обяснява, че двете основни парламентарни групи, които го поддържат, които са го избрали, са лобисти, че премиерът е лобист, защото бил зависим от Домусчиеви, такъв вицепремиер какво прави в това правителство? Това извинение час по скоро трябва да бъде представено", настоя Волен Сидеров.

Според него ГЕРБ са направили тактическа грешка и са платили "данък обществено мнение", с подкрепата на президентското вето върху поправките в закона за приватизция, защото в текстовете нямало "никакъв лобизъм".

А операцията по спасяването на "редник Цеко"?

"Този закон беше обсъждан наляво и надясно без никой да го чете. Бяхме обвинени, че сме някаква комбина за спасяване на "редник Киро". Но много добре си спомням операцията по спасяването на "редник Цеко", когато в навечерието на Нова година Симеонов изнуди правителството - или пада правителството или се приема концесията за Банско. В резултат правителството я прие", каза Сидеров в сряда сутринта пред Нова телевизия.

Под "редник Цеко" се разбира Цеко Минев, който е сред собствениците на ПИБ и председател на федерацията по ски, а неофициално е свързан с концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен" АД.  "Редник Киро" пък е Кирил Домусчиев, който заедно с брат си е собственик на Български морски флот, който не изпълнява приватизационния си договор поради форсмажор - световната икономическа криза, която отмина отдавна.

С приватизационната поправка и закона за горивата "печелим половин милиард"

Сидеров разясни, че държавата има 30% от флота:"В момента нещата отиват към несъстоятелност на БМФ. Тези 30% се равняват на 300 милиона. И това ще доведе до загуба за държавата". Сидеров предположи, че "може би някой иска така да сложи ръка на БМФ на безценица..., когато един бизнесмен напада друг бизнесмен..."

След това лидерът на "Атака" продължи с друг спорен закон – този за горивата. По думите му този закон регулира пазара: "С него печелим 200 милиона. Това е общо половин милиард...", пресметна Сидеров ефекта от промените в двата закона. Законът за горивата, внесен от Емил Димитров -Ревизоро (ВМРО) също бе обявен от вицепремиера Симеонов за "отвратителен" и "лобистки", в полза на "Лукойл" и големите в бранша.

Симеонов вреди на туристическия бизнес

В събота Сидеров тръгна и по Черноморието, за да провери на място как законът на Валери Симеонов срещу шума се отразява на туристическия бранш. Сидеров обвини още вицепремиера, че подхожда избирателно спрямо туристическия бизнес, закриляйки определени бизнесмени.

Сега той заяви, че поискал правителството да оттегли проектозакона за шума на Симеонов, защото по думите му той нанася вреди на бизнеса.

"Според този закон могат да се затварят заведения по преценка едва ли не на МВР, което ще нанесе щети на туризма, и ще е причина за по-малко приходи в сектора" коментира Сидеров.

Ако не може да се справи, ще търсим друг човек

Той обаче отрече да води война с коалиционния си партньор: "Това не е война, а умиротворяване на войната, която се води с българския туристически бизнес. В крайна сметка аз не съм го пратил във властта да убива бизнеса, а да вдига доходи и пенсии. Ако той не може да се справя за това, за което съм го пратил във властта, трябва да си признае. Ако не може да се справи с това, ще търсим друг човек".

Сидеров уточни пред Нова тв, че има право да критикува Валери Симеонов, "защото го е вкарал в политиката и изпратил в изпълнителната власт".

Той съобщи, че е отправил парламентарно питане до Симеонов за концесионните договори, защото по думите му се убива българският бизнес, а чуждият не се закача.

Лидерът на "Атака" декларира, че е готов да се яви и сам на предстоящите догодина избори за Европейски парламент: "Аз съм се явявал сам четири пъти. Ако колегите не искат да се явяваме заедно, ще се явя сам".

Няма търкания, Волен Сидеров от време на време минава в друга реалност

След цялата тирада на Сидеров стана ясно, че депутатите от НФСБ не му обръщат внимание. Валентин Касабов от "Обединени патриоти", който е от партията на Симеонов, коментира пред репортери: "В този момент нещо не зачитаме Волен Сидеров за лидер парламентарната група, защото през тези месеци групата почти не се събира".

И уточни, че не може да се говори за разпад, защото НФСБ и "Атака" са отделни партии."Няма търкания, Волен Сидеров от време на време минава в друга реалност. Имаме много задачи за решаване, така че не трябва да обръщаме внимание на Волен Сидеров. Познаваме си го, от време на време има такива пропадания. Слушаме едни и същи приказки, от филм във филм", коментира Касабов.

Той декларира, че НФСБ остава в коалицията и че според него управлението ще изкара пълен мандат. Попитан дали партията му ще напуска, както заплаши Сименов заради закона за приватизацията, Касабов каза: "Защо НФСБ да излиза от управлението? Какво се е случило толкова?"

"Волен Сидеров изпада в някаква реалност и започва да си фантазира. От време на време има пропадания. От филм във филм. Вече не го зачитаме за лидер", каза още Касабов.

Той го призова лидера на "Атака" да спре да имитира Симеонов: "Ако утре Симеонов реши да се пошегува и каже, че ще скочи от 18-я етаж, настоятелно моля Сидеров да не го прави".

После допълни, че според него лидерът на "Атака" плаши Симеонов с отстраняване, защото той смият се плаши да не изпадне от коалицията Касабов коментира и проверките по заведения, които Сидеров направи наскоро. "Той утре може да прави и контрапроверки на извънземните", заяви депутатът от НФСБ.

Колегата му Искрен Веселинов от ВМРО обяви, че се прави всичко възможно да се запази коалицията "Обединени патриоти": "Имам силното желание страстите да се уталожат. За нас коалицията трябва да се запази. ние сме отговорни пред нашите избиратели. Смятам, същото важи и за нашите колеги от НФСБ и "Атака".
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stixxx
  #12

  Палячовщината в нашия парламент продължава и за това не малка заслуга има и Волен...

 2. ImBlack
  #11

  Сидеров трябва добре да се замисли какво става с политическата кариера на всеки, който се изкуши да "приседне" на Борисов, като например - Яне Янев, Петър Москов, Божидар Лукарски, Меглена Кунева и т.н.

 3. Електорат
  #10

  Гледайки, слушайки или четейки изцепки на Сидеров, човек добива реална представа за безочливостта и цинизма на цялата пасмина, която ни "управлява". Гнусно.

 4. Bлaдo
  #9

  абе нещо много спешно го активираха това сидЭровото... да вдига пушилка и да мъти водата.... Ще да се е задала нЭква много здрава гЭрбСп-далаверка, от която трябва да се отклони вниманието... ...чакаме да видим... ;-) и понеже иде реч за пудела-наpkoман: и от мен няколко топли 'нецензурни думи И обиди'!

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #8
 6. На манежа са циркаджийте нарекли се "патриоти".

 7. boriana
  #6

  Дребният фюрер лична болонка пазач на Голямата тиква се е разбесняла.

 8. RedDevil
  #5

  Това си беше направо заявка за пост, ако питате мен :) Прозрачен!

 9. Колчо
  #4

  Волен Сидеров отдавна се демаскира като един от отявлените корупционни лобисти в парламента!А че е един от най-послушните пудели на ДПС,прикрит зад патриотична логорея, не може да има никакво съмнение!

 10. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #3

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.