Сидеров брани руския патриарх, наречен от Симеонов "второразрядно ченге" от КГБ

Атака и ВМРО поискаха лидерът на НФСБ да се извини на главата на руската църква

Сидеров брани руския патриарх, наречен от Симеонов "второразрядно ченге" от КГБ

Скандалите в България след посещението на руския патриарх Кирил продължават с раздор в "Обединени патриоти" (ОП). Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов се възмути от "наглото" поведение на патриарха и го нарече "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге" от КГБ.

Часове по-късно парламентарната група на ОП е гласувала позиция, според която Симеонов дължи извинение на главата на руската православна църква. Позицията е била подкрепена от представителите на "Атака" и ВМРО, без тези на НФСБ.

При посещението си у нас по случай националния празник Трети март патриарх Кирил държа назидателен тон на българския президент Румен Радев и изрази публично недоволството си от споменаването и на воините от други народи, паднали за свободата на България. Това стана ясно от разпространено видео на Руската православна църква след завръщането на шефа ѝ в Москва.

"Патриарх Кирил не е слязъл от небесата, не е слязъл от рая, не е пратеник на Господ бог Исус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит. От 1996 г. той има 14 млрд. долара. Тоя хитрец е внесъл за 14 млрд. долара безакцизни цигари и за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Тоя има частен самолет. Тоя има вила във Швейцария. На тоя часовникът му е 30 хиляди. И тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент. Я си представете нашият Неофит да отиде в Русия, да застане срещу Путин и да му каже: "Ало, ти откъде падна. Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са?" Какво ще стане с него?", каза Симеонов.

Той допълни, че българският патриарх има много по-голямо основание да каже това, защото Путин е направил историческа манипулация с внушението, че българската азбука е византийска и е написана от византийци.

"Това духовно лице, когато се споменават жертвите в тези сражения, това да им вадиш костите, да ги хвърля от историята – какъв е тоя", продължи да се възмущава Симеонов.

По думите му руският патриарх не е никакъв източноправославен духовник, а е "агент Михайлов от съветското КГБ – доказано".

"Значи, второразрядно съветско ченге, да дойде да ми казва, кое е истина и кое не е, извинявайте няма как да стане", заключи вицепремиерът.

По-късно в съобщение, подписано от лидера на ″Атака", парламентарната група на Обединените патриоти се разграничава от думите на вицепремиера и настоява Симеонов да се извини за "грубите и недопустими нападки" и ″нанесените обиди" на руския патриарх Кирил.

Текстът гласи: ″ПГ на ОП се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата православна църква в света.

Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Република България Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г от Освобождението на България от турско робство.

Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на Коалиция Обединени патриоти в българското правителство да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди.

Председател на ПГ Обединени патриоти: Волен Сидеров″

Позицията е гласувана с кворум на заседание на парламентарната група, като народните представители от НФСБ са излезли от стаята, съобщиха депутати от патриотичната коалиция.

Юлиан Ангелов от ВМРО обясни, че и без депутатите от НФСБ е имало кворум и се е гласувало от името на парламентарната група.

Колегите от НФСБ са в правото си да реагират, все пак са отделна партия, никой не може да им наложи на тях решение, но смятаме, че все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми, не можем да носим отговорност за изказванията на някои хора, за личното им мнение, добави той. Според Ангелов за момента не е застрашено единството на групата, но зависи какви ще бъдат действията оттук насетне.

Заместник-председателят на ПГ Валентин Касабов, който е и зам.-председател на НФСБ, обаче обясни, че това не е становище на цялата група. "Това са безумни неща, за всяко нещо трябва да се извиняваме ли?", попита той. Казаното от Валери Симеонов е негова позиция, но и колегите му от НФСБ мислят така, каза Касабов.

Споделяне

Още по темата

Още от България