Сидеров даде ултиматум към властта, за да покаже независимост от ДПС

Ако 10-те му условия не бъдат изпълнени, "ще реши дали да напусне парламента"

Волен Сидеров. Сн. БГНЕС

Волен Сидеров предприе пореден кризисен пиар, с който да убеди избирателите си, че не подкрепя управляващите, макар да гласува за тях в парламента. Той постави на управляващите ултиматум от 10 точки, които, ако не бъдат изпълнени, "ще реши дали да напусне парламента", което на практика ще остави Народното събрание без кворум.

В ултиматума са изброени искания, които "Атака" от години "ултимативмно" поставя, като разваляне на договорите с ЕРП-та, сваляне на новините на турски език от БНТ и пр. Всички те са неприемливи за управляващите. Докато ги изброяваше и коментираше, Сидеров добави мимоходом още едно искане – "Атака" да управлява МВР.

Условията си Сидеров постави в сряда, минути след като пропусна удобен повод за скандал в пленарната зала на НС и не провали заседанието въпреки, че с оглед досегашното му поведение, той не пропуска подобни случаи.

А поводът беше гласуването на декларация, с която народните представители отхвърлят и се противопоставят на нагнетяването на етническо, религиозно и политическо напрежение. Само трима от "Атака" бяха "против" декларацията, внесена от парламентарния председател Михаил Миков. Отхвърлена бе проектодекларацията на "Атака", която осъжда изказване на Хюсеин Хафъзов (ДПС), че ще следва пътя на осъдения за шпионаж на турската държава у нас Осман Калъч и че е готов да лежи в затвора, но да агитира на турски.

Волен Сидеров искаше проектодекларацията му да бъде гласувана още в понеделник и когато това не стана, напусна с депутатите си залата и провали заседанието за Изборния кодекс, след като примерът му бе последван от ГЕРБ.

Михаил Миков "посредничи" за примиряване на крайните позиции на ДПС и "Атака" по случая "Хафъзов", като внесе декларация, приемлива за всички партии и обединяваща ги в Деня на Васил Левски, когато дори Волен Сидеров явно е разбрал, че не е добре да прави циркове.

Затова лидерът на атакистите предприе друга тактика и представи пред журналисти предложения си за "истинските национално отговорни решения". Той ги изброи по важност и след това каза, че ако не бъдат приети, партията му ще решава дали да напусне НС или не.

Исканията са: да паднат новините на турски език; да бъдат подновени действията на правителството по тракийските имоти; декларация, която да отмени декларация от 2012 г. за възродителния процес; да се признае геноцидът над българите в Османската империя; да се въведе 0 процента ДДС върху лекарства и учебници; да се премахне плоският данък; да се развалят договорите с ЕРП-ата;. да се развалят договорите за концесия на злато;. поправка в Закона за бюджета и ДОО, според която от 1 юли 2014 г. минималната пенсия да е 500 лв., а минималната работна заплата "да е индексирана със средноевропейската".

Ако не бъдат приети тези предложения, ще направим нашите заключения и те няма да бъдат ласкателни за този парламент и неговата конфигурация, и ще вземем решение дали да бъдем част от този парламент или не, зарече се Сидеров. За да има предсрочни избори обаче, трябва правителството да подаде оставка, парламентът не може да се саморазтури, допълни той.

ГЕРБ заявиха по-рано, че ще напуснат парламента, ако и групата на "Атака" го направи, "с което да се сложи край на тази агония".

Сидеров съобщи, че от групата внасят и предложение за промяна в Закона за вероизповеданията, с която щял да се реши въпросът с претенциите на мюфтийството за сгради и имоти.

Във връзка с напрежението от последните дни и евентуалните провокации в Деня на Апостола, Сидеров се закани да изнесат на гръб вътрешния министър от сградата на МВР, ако не се справи с предупреждения за демонстрации на футболни агитки в София. Именно в това националистът намери основание да поиска и поста на вътрешен министър. "Само ако той е в ръцете на "Атака" по улиците на България ще има ред", допълни в крачка Сидеров ултиматума от 10 точки.

В края на миналата седмица той се закани пред Нова телевизия, че "дава още няколко месеца на това правителство" и ще ги свали като ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?