Сидеров до дупка ще иска от ВМРО и НФСБ да обсъдят детронирането му

Сидеров до дупка ще иска от ВМРО и НФСБ да обсъдят детронирането му

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който по-рано тази седмица беше "детрониран" от поста председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" от НФСБ и ВМРО, няма да спре да настоява с партньорите му в "патриотичното" обединение да се съберат и да обсъдят отстраняването му.

Партия "Атака" започва всекидневно да внася искане за свикване на коалиционния съвет на "Обединени патриоти", казват от "Атака" пред БНР. Настояват темата на заседанието да бъде отстраняването на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на патриотите.

След като беше отстранен от поста си, Сидеров покани лидерите на останалите партии в ОП – Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ), да се срещнат в петък на коалиционен съвет на "патриотите" с единствена точка от проектодневния ред "обсъждане на нелегитимното решение за промяна на ръководството на парламентарната група". 

Такъв обаче не се състоя. Каракачанов отказа заради служебни ангажименти, а Симеонов обясни отсъствието си с командировка в чужбина.

Още преди ден лидерът на НФСБ подчерта, че не приема провеждането на политически съвет, на който промените в групата тенденциозно се определят като нелегитимни.

"Атака" твърди, че отстраняването на лидера ѝ е не е легитимно, позовавайки се на правилника на групата. ВМРО и НФСБ обаче са на друго мнение- променили правилника на групата на ОП преди да свалят Сидеров от председателския пост и проблем с рокадата нямало.

Партията на Симеонов, която на практика беше изолирана от парламентарната група на ОП, настоява с темата да се заеме и премиерът Бойко Борисов – "Атака" иска свикване освен среща между трите партии в "патриотичната" коалиция и такава на управляващата коалиция.

Преди ден обаче се разбра, че освен детронирането на Сидеров, НФСБ и ВМРО са приели правила, с които могат да изключат депутатите на "Атака" от парламентарната група на ОП. Засега обаче и партията на Каракачанов, и тази на Симеонов не са предприели подобни действия и не е ясно дали биха го направили. Изглежда причината за тези промени била друга – ВМРО и НФСБ да имат готов ход срещу Сидеров и така да "балансират" сируацията.

И трите партии - партньори на ГЕРБ във властта, твърдят, че въпреки напрежението между тях, няма да нарушат стабилността на управляващата коалиция. От партията на Борисов също не изглеждат притеснени от създалото се напрежение. Преди ден финансовият министър обяви, че това са проблеми между "патриотите" и ГЕРБ не трябва да е арбитър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?