Сидеров: Договореностите за затваряне на ІІІ и ІV реактор са “нищожни”

Сидеров: Договореностите за затваряне на ІІІ и ІV реактор са “нищожни”

Налице са всички правни основания правителството да обяви за нищожни договореностите за затваряне на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ “Козлодуй” и те да бъдат пуснато отново, заяви в неделя лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Според него спрямо България е била извършена “измама” да спре реакторите в края на декември 2006 г. Той се позова на Виенската конвенция за правото на договорите, а измамата се състояла в това, че предишният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген е подписал през 1999 г. с тогавашния външен министър Надежда Михайлова документ само на английски език, който в никакъв случай не служи като договор и няма никаква обвързваща правна стойност, въпреки че в него се споменава затварянето на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ "Козлодуй" да стане не по-късно от 2008-2010 г. Това бе потвърдено от Европейския съд в Люксембург, допълни Волен Сидеров.

Не е имало писмено поставено условие "или ЕС, или ІІІ и ІV блок", споразуменията и договорите между българските правителства и Ферхойген нямат правна стойност, тъй като еврокомисарят не е бил упълномощен от ЕК, каза Сидеров. Поради тази причина “Атака” ще поиска правителството на България да внесе искане пред Европейския парламент за преразглеждане на договора за ІІІ и ІV реактор.

Европейската комисия (ЕК) никога не е искала затварянето на блоковете на атомната ни електроцентрала, каза Сидеров, макар че това бе изричното условие на Брюксел за затваряне на преговорната глава “Енергетика”, а спирането на блоковете е включено в договора на България за присъединяване към ЕС.

“Атака” ще внесе за гласуване в българския парламент на проектозакон, който да задължи правителството да поиска поправка на договора за изключването на блоковете. В противен случай правителството ще покаже, че се е примирило със затварянето им и че българската енергетика не го интересува, каза лидерът на “Атака”, според когото междувременно двата реактора на АЕЦ трябва да бъдат пуснати отново.

Смятаме, че това е крайно належащо, тъй като в Европа в момента се прави нова енергийна стратегия и България може да стане част от нея, каза Волен Сидеров.

Той смята още, че трябва да започне разследване срещу Симеон Сакскобургготски и някои негови министри. Щетите от затварянето на реакторите ще са в милиарди левове, ще има още по-голяма зависимост от руския газ, допълни лидерът на “Атака”.

Той допълни, че спирането на блоковете ще донесе огромни щети, които не могат да бъдат компенсирани от европейските фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?