Сидеров готов да преглътне различията със Симеонов в името на стабилната власт

Лидерът на Атака предложи физкултурно помирение между президента и Цветан Цветанов

Сидеров готов да преглътне различията със Симеонов в името на стабилната власт

След като миналата седмица лидерът на "Атака" Волен Сидеров и колегата му и вицепремиер Валери Симеонов си размениха медийни нападки на тема Русия, ескалирали до заплахи за разпад на коалицията, в четвъртък Сидеров бе обзет от духа на ″стабилността″. Пред журналисти в парламента той изрази решимост да преглътне ″разминаванията″ със Симеонов, за да се запази управлението.

Сидеров призна, че той и лидерът на НФСБ Валери Симеонов имат различия по теми като руското нахлуване в Крим, но изтъкна, че са обединени в това правителството да си изкара мандата и да не се дава шанс на БСП и ДПС отново да бъдат във властта.

"Разбирам, че отношенията в коалицията ни са тема в момента. Пак повтарям - различни сме, но в едно сме се разбрали - изборът на българите за първи път е патриотична коалиция да бъде трета сила и ДПС да не е балансьор. Това е един шанс, който не трябва да пропиляваме", заяви Сидеров.

"Различията ни ще си останат. Разбиранията на Валери Симеонов ще си бъдат пак такива, моите ще бъдат по-различни. Това не пречи да работим заедно за българския интерес. Разваляне на управляващата коалиция означава предсрочни избори и връщане на надеждата БСП и ДПС отново да бъдат във властта. Това не е приемливо за хората и не се приема от българите. Такова разваляне е риск, ние не можем да си го позволим, защото ще бъде игра със съдбата на страната", допълни Сидеров, който по времето на кабинета ″Орешарски″ правеше кворум за гласуванията на БСП и ДПС в парламента.

По думите му с лидера на НФСБ Симеонов се познават от ученици и отношенията им са минали през "различни фази, различни тоналности".

"Не преекспонирайте влиянието на личностните отношения върху цялостното управление. Управлението може да завърши мандата си и трябва да го направи, защото това е отговорност. Иначе пропиляваме възможности и шансове и няма да се радваме на одобрението на хората", коментира Сидеров.

Той каза, че не приема тезата на Симеонов, който критикува руската намеса в Крим.

"Валери Симеонов има това виждане от доста отдавна. Разминавахме се още когато направихме коалицията. Сложихме специална точка в споразумението ни, че имаме различия по определени геополитически, политическия и идеологически въпроси. По основното - българският национален интерес преди всичко - сме на едно мнение", поясни Сидеров.

След като показно затопли отношенията със Симеонов, лидерът на Атака предложи вариант за помирение между заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев. "Ако Цветан Цветанов може да направи коремно възлизане - да пробва и да се изравнят, да стиснат ръце", каза Сидеров.

Повод за изявлението му беше изпълнението на лост от Румен Радев във вторник. "Господин Румен Радев показа не лоша физическа форма с това коремно възлизане. Тренирал съм спортна гимнастика, само че то се прави от вис. Малко със замах го направи, но все пак на тези години и с костюм беше много добре - поздравявам го", допълни Сидеров.

Според него държавният глава не трябва да воюва с премиера Бойко Борисов, особено по време на председателство и по геополитически въпроси, които засягат дипломация и отношения с други държави.

"Там трябва да изработваме обща политика, дори да не си симпатизираме. Румен Радев е нов политик, който се учи и се старае. Неведнъж съм казвал добри думи за него", заяви Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?