Сидеров и Борисов целунаха ръка на кандидат - кмета отец Боян Саръев

Ако БСП не се наведат до край, ДПС нямат шансове в Кърджали, заяви столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Във вторник той и председателят на “Атака” Волен Сидеров приеха последователно в столичните си офиси отец Боян Саръев, за да подкрепят неговата кметска кандидатура на местните избори в областния град, с което направиха първия ход към “превземане крепостта на Доган”. 

И двамата лидери целунаха ръка на отец Саръев, който първо отиде в централата на “Атака”, а след това в Столичното кметство, превозен с автомобил на евродепутата Димитър Стоянов.

ВМРО е третата партия, заявила подкрепа за Саръев, станал известен с масовите покръствания в Родопите и чиято евентуална политическа кариера е предшествана освен от свещеническа и от такава в МВР.

Сидеров е убеден, че местната организация на БСП ще подкрепи Саръев, въпреки че националното ръководство на социалистите отказва коалиции с националистически и популистки партии, визирайки точно “Атака” и ГЕРБ. Той разговарял с кърджалийските социалисти и те го уверили, че няма да се съобразят с решението на “Позитано” 20 да се върви към кандидатура, която няма да ги конфронтира с коалиционния партньор ДПС.

До седмица-две ще обявя дали да се кандидатирам за кмет, заяви отец Саръев, чиято основна цел е разбиването на обезкървяващия, по думите му, 17-годишен монопол на ДПС в Кърджали. Саръев не е получил официално подкрепа от червените в града, но е убеден, че без нея ще му бъде по-трудно.

Отецът се очаква да бъде номиниран като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, така че всяка партия да може да го подкрепи.”Надявам се, че ще постъпят разумно (БСП) и няма да тръгнат да цепят хората там със своя кандидатура”, заяви Сидеров.

Местният лидер на БСП Милко Багдасаров заяви, че практическото отхвърляне на принципа на уседналост за местния вот от БСП и ДПС е всяло смут в Кърджали.

Бойко Борисов изрази леки колебания как ще излязат изборните сметки със или без подкрепата на БСП. 

Неформалният лидер първо бе “убеден, че никой не слуша Станишев в страната, а какво мисли БСП е последното нещо, от което хората в Кърджали се интересуват”. След това заяви, че “ако БСП не се наведат до край, ДПС нямат шансове в града”.

След като правителството узакони изборния туризъм, аз съм доволен, че отец Саръев се кандидатира, а битката за Кърджали е за елементарна човешка справедливост, каза още Борисов преди да целуне ръката на своя много добър приятел Боян Саръев, при когото винаги “пали по една свещичка” когато ходи в Кърджали. 

Борисов каза, че трябва да се разграничат честните симпатизанти на БСП от “червената клика” на “Позитано”. “Позитано” се управлява от Ахмед Доган, мандатът е на Доган, решенията в парламента се диктуват по телефона от Доган, така че в мое присъствие “Позитано” не ги споменавайте, ако искате да се уважаваме”, каза Борисов в отговор на журналистически въпрос. 

Коалицията в подкрепа на отец Саръев на практика “цепи” обявения преди време инициативен комитет от 10-20 партии и организации, които искат да издигат общ кандидат-кмет срещу ДПС в Кърджали. В началото на септември се очаква и предварително гласуване, с което да бъде определен общият представител.

Споделяне

Още по темата

Още от България