Сидеров иска Караянчева да заличи парламентарната група на "Обединени патриоти"

Сидеров иска Караянчева да заличи парламентарната група на "Обединени патриоти"

"Атака" поиска заличаване на парламентарната група на "Обединени патриоти", която от седмица се състои само от НФСБ и ВМРО. Преди дни всички депутати от партията на Волен Сидеров напуснаха групата, след като през юли лидерът им беше изгонен от там заедно с Десислав Чуколов и Павел Шопов.

"Атака" е изпратила писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева с настояване тя "да заличи името на групата и да обяви депутатите на НФСБ и ВМРО за независими".

По-рано Сидеров очакваше реакция от Караянчева за проблемите между него и НФСБ и ВМРО, но досега нито тя, нито ГЕРБ са взимали отношение.

Мотивът на Сидеров да се заличи групата "Обединени патриоти" е този, че "Атака" вече не участва в нея. От партията за пореден път изтъкват, че според коалиционното споразумение, което подписаха "Атака", ВМРО и НФСБ преди парламентарните избори, съвместната им група ще се казва "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО".

"След изваждането на "Атака" от формацията, името на парламентарната група автоматично става юридически нелегитимно и следва заличаването ѝ в специалния регистър на парламента", смятат от "Атака".

Според тях в момента се прави опит да се обяви за легитимна парламентарна група, която след изваждането на "Атака" вече не съществува: "Вече се правят опити тихо, кротко и незабележимо да се прелегитимира с всички произтичащи от това последици несъществуващ, от гледна точка на правото и текстовете на Правилника, субект в 44-то Народно събрание”.

Името на парламентарната група обаче беше сменено още преди Сидеров да бъде изключен. Тогава бяха заличени имената на трите партии от "патриотичната" коалиция и остана останало наименованието на самата коалиция.

Промяната на името не е нещо ново в парламента. В предходния парламент парламентарната група, в която беше тогавашната партията на Николай Бареков "България без цензура", беше кръстена "Български демократичен център". По-късно депутатите на Бареков го напуснаха и се присъединиха към партията на Христо Ковачки – "Лидер", която беше прекръстена на БДЦ. Групата си смени името през 2016 г. и стана "Български демократичен център - Народен съюз".

За последно Сидеров поиска помощ от Караянчева през юни, когато НФСБ и ВМРО го "детронираха" от поста председател на парламентарната група. Тогава тя разпореди правния отдел в НС "да изследва случая в детайли и да ѝ даде заключение" и повече нищо не каза по темата. Именно при отстраняването на Сидеров от председателското място, другите две партии си оставиха "вратичка" да го изгонят от групата и се възползваха от нея повече от месец след това.

От минала седмица Сидеров и депутатите му не членуват в парламентарна група. Те вече нямат право да са председатели и зам.-председатели на парламентарни комисии и имат много по-малко време за изказване от парламентарната трибуна. Освен това НВСБ и ВМРО трябва да изберат нов зам.-председател на парламента от тяхната група, защото досега това беше Явор Нотев от "Атака", но той вече няма право да заема поста. По информация на Mediapool е възможно зам.-председател на парламента да стане лидерът на НФСБ и бивш вицепрмиер Валери Симеонов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България