Сидеров не дава имунитета си, за да не бъде арестуван "като Никола Петков"

Паралелни протести срещу и в подкрепа на "Атака" обсаждат НС в сряда

Сидеров не дава имунитета си, за да не бъде арестуван "като Никола Петков"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров няма да се откаже доброволно от имунитета си, защото "Цацаров иска да бъда задържан като Никола Петков, отведен с белезници, а вие да го заснемете". Това обяви самият той пред медиите във вторник след среща с председателя на парламента Цецка Цачева.

В кулоарите той се оплака, че е репресиран "от един полицейски режим", обръщайки се към главния прокурор: "Искам да кажа на Цацаров, че силата, която ползва, ще се обърне срещу него".

Сидеров добави още, че има съмнения, че Камен Попов е човекът, който го е ударил в неделя вечерта. Той продължава да твърди, че е бил нокаутиран от полицай, а не от Попов, когото не познавал.

"Съвсем случайно попаднах в това меле. Трябваше да проверя търговски обект, който имаме в района. Вървях си по ул. "Ген. Гурко" и ул. "Г. С. Раковски" и изведнъж ме връхлетя една тълпа. Не мога да кажа какво съм видял. Ние просто се срещнахме. Не можах да видя нищо, защото бях повален на земята. Това, което виждате вие на видеото, това виждам и аз. Нямам толкова детайлни спомени. Всичко се случи много бързо. Не съм бил изнервен. Просто се сблъсках с една тълпа, която връхлетя върху мен", коментира самият Попов във вторник, твърдейки, че нямал спомен умишлено да е удрял депутата.

Междувременно стана ясно, че Народното събрание ще състави в сряда парламентарна комисия, която да обсъди свалянето на имунитета на Волен Сидеров след неговото нахлуване в НАТФИЗ. Такова решение са взели депутатите от управляващото мнозинство във вторник.

В изборната нощ Сидеров и негови съпартийци за пореден път нахлуха в сградата на НАТФИЗ, търсейки студент, който го бил нападнал по-рано. Това предизвика намесата на полицията, която буквално го извлачи навън, пазейки го от събралата се гневна тълпа. Въпреки това Сидеров все пак получи удар в лицето.

Впоследствие стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров отново иска имунитетите на лидера на "Атака" и на Десислав Чуколов, за да бъдат арестувани за хулиганство, тъй като отнели телефон от студентка при първото им нахлуван в академията в нощта срещу събота. Цацаров вече им поиска имунитетите заради нанесени удари над полицаи, когато атакистите решиха да предизвикат обиск на близкия клек шоп, защото вътре се продавали наркотици и контрабандни стоки. Такива не бяха открити от полицията.

Във връзка с тези събития в сряда сутринта около сградата на парламента се организират две паралелни демонстрации – едната срещу, а другата в подкрепа на "Атака". Протестът срещу атакистите е организиран от група във Фейсбук, озаглавена #Je suis НАТФИЗ. Ръководството и студентите се разграничиха от тази и всички следващи прояви.

На сайта на партийната телевизия "Алфа" пък бе публикувано съобщение, че в сряда от 8.00 часа се призовават "всички атакисти да се организираме на протест пред Народното събрание".

Споделяне

Още по темата

Още от България