Сидеров не влезе на разпит, защото не му сменят следователя

Сидеров не влезе на разпит, защото не му сменят следователя

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отказа да влезе в сградата на Националната следствена служба (НСлС), за да бъде разпитан и да му бъде връчен обвинителен акт за инцидента на магистрала "Тракия".

Пред медиите той обясни, че следователят Емил Иванов, на когото е поискал отвод, е “тенденциозен и злостен човек и е маша на Румен Петков".

Вместо него показания ще даде неговият адвокат Марин Марковски. Още от четвъртък сутринта пред входа на следствието са се събрали около 30-на привърженици на "Атака" с плакати в подкрепа на Сидеров и партията му.

Волен Сидеров заяви, че не нарушава закона с отказа си да се яви на разпит. Адвокат Марковски смята, че клиентът му има право да не се яви на разпита, защото следователят е издал следствена тайна пред медиите и така е нарушил закона. "Де юре се явява, но не може да участва в следствие, в което следователят няма качествата на следовател, а на политически играч", каза Марин Марковски.

След среща със следователя Иванов, Марин Марковски съобщи, че молбата за отвод не е уважена. Адвокатът каза, че ще обжалват решението в прокуратурата и след нейното становище ще обявят намеренията си.

Следователят Иванов обясни, че неявявянето на Сидеров не спира изпълнението на следствените действия.

"Ще изчакаме прокуратурата и ако не се яви, ще бъде доведен принудително", каза Емил Иванов. Той смята още, че Марковски саботира процеса и ще уведоми за това адвокатската колегия.

Призовката на Сидеров да се яви в НСлС за връчване на обвинителен акт стана в сряда в присъствието на медиите, докато лидерът на “Атака даваше пресконференция. Пратеникът на НСлС обясни, че решили да подходят по този зрелищен начин, тъй като досега Сидеров бил търсен многократно, но това не е дало резултат. Специално по това дело са били направени два безуспешни опита за призоваване на политика.

Сидеров обаче заяви, че няма да яви на разпит, тъй като следователя Емил Иванов е давал интервюта в медиите и говорел, че лидерът на “Атака” е извършил престъпление.

Инцидентът на магистрала “Тракия” от 7 април създаде публичен скандал около “Атака” и нейния лидер. Тогава Сидеров обясни, че е имало опит за покушение срещу него. Шофьорът му и бившият му партиен заместник Павел Чернев първоначално дадоха лъжливи показания за инцидента, а после се обърнаха срещу Сидеров и казаха, че той ги накарал да укрият истината, както и да се нанесе побой на шофьора на другата кола.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?