Сидеров обвърза предстоящия си арест с предложенията си за реформа на прокуратурата

Сидеров обвърза предстоящия си арест с предложенията си за реформа на прокуратурата

Лидерът на "Атака“ Волен Сидеров обвърза предстоящия си арест с внесените от него предложения за конституционни промени, отнасящи се до главния прокурор. Сидеров обяви това в петък в Съдебната палата, където се гледа делото срещу него за хулиганските му изяви на летище Варна през януари 2014 г.

Предложенията предвиждат намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, избирането му от парламента, както и възможност една четвърт от народните представители да поискат отстраняването му, като решението за това да се взима с обикновено мнозинство.

Сидеров обясни, че проектът за тези поправки бил внесен в парламента още през октомври и това била причината главният прокурор Сотир Цацаров да прояви "нахъсаност" срещу него и съпартиеца му Чуколов.

Лидерът на "Атака" допусна, че намеренията да бъде арестуван идния вторник целят да бъде отстранен от пленарната зала при второто четене на промените в конституцията, когато трябва да бъдат разгледани и внесените от Сидеров и Чуколв текстове.

"Искайки нашето задържане постоянно, главният прокурор отстранява вносителите на поправки, които действат срещу него. Това е чисто политическо действие от страна на главния прокурор“, заяви Сидеров, който внезапно се престрои в авангарда на съдебната реформа, за да се изкара едва ли не неин "мъченик".

По думите му Сотир Цацаров остава безконтролен, тъй като така се спирали предложените от "Атака“ промени.

Парламентарната група на "Атака" всъщност бе против предложената от правосъдния министър Христо Иванов конституционна реформа, тъй като я смята за "негодна", по думите на атакиста Явор Нотев. Групата изненадващо подкрепи промените на първо четене, което според Нотев щяло да прекрати "агонията".

На въпрос как ще събере подкрепа за своите предложения, касаещи главния прокурор, Сидеров каза, че разчита и на подкрепата на Реформаторите.

Идеите за въвеждане на някаква отчетност спрямо главния прокурор бяха лансирани от Реформаторския блок още преди внасянето на първоначалния проект, но поради острия отпор на всички останали партии, включително ГЕРБ, дори не влязоха в проекта. Депутати от РБ внесоха такива предложения преди второто четене на конституционните промени, но както научи Mediapool, конституционната комисия в НС търси начин да не допусне въобще обсъждането им в пленарна зала.

Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на двамата заради хулиганското им поведение при инцидентите им пред клекшопа на "Раковски" и в НАТФИЗ. В четвъртък Сотир Цацаров каза, че прокуратурата ще поиска от съда постоянното задържане на двамата депутати, след като им бъде повдигнато обвинение за нахлуването в НАТФИЗ.

Запитан ще отиде ли в следствието с личен багаж поне за три дни, Сидеров отговори: "Не".

Той покани медиите да проследят как ще протече цялата процедура.

Лидерът на "Атака", който видимо промени тона на публичните си изяви откакто му бе свален имунитета, заяви, че е готов да се извини на всеки, който е засегнат от негови думи, но това не променя мнението му, че в НАТФИЗ се продава дрога и има актьори, които лъжат.

Споделяне

Още от България