Сидеров обяви Домусчиев, Златев и Божков за "патриоти" и нападна Симеонов

Каракачанов: Какъв лобизъм? Коалицията ОР трябва да се запази

Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов

Раздорът в "Обединени патриоти" (ОП) набира скорост с обвиненията на лидера на "Атака" Волен Сидеров към вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, че с критиките си към правителството заради поправката "Кирил Домусчиев" отварял ниша за влизане на ДПС във властта. Сидеров се обяви в защита на "патриотичния" бизнес на Кирил Домусчиев, Валентин Златев и Васил Божков, срещу които воюва Симеонов, настоявайки кабинетът да не работи за лобистки интереси.

"Защо помагаш на ДПС да се върне във властта? Това е моят въпрос към Валери Симеонов. С атаките към ВМРО и "Атака" той прави това, всъщност сече клона, на който седи", възмути се Сидеров в четвъртък пред БНТ.

По думите му имало две възможни причини за поведението на вицепремиера – "или си самоубиец, или искаш да се прехвърлиш на друг клон. Това ли иска? Имам и такава информация". Показателно за плановете на Симеонов били и изявленията му, че не е ясно дали "патриотите" ще се явят заедно на европейските избори.

По повод изявлението на вицепремиера отпреди ден, че ГЕРБ и "Атака" координирано защитават бизнеса на братя Домусчиеви, Сидеров коментира, че от известно време Симеонов напада единствено и само депутати от патриотичната коалиция.

Домусчиев, Златев и Божков – "патриотичният фундамет"

"Законът за гората бил лобистки, Емил Димитров (Ревизоро) беше очернен като лобист, сега депутатът от "Атака" Николай Александров беше посочен", изреди Сидеров.

"Защо не атакува концесиите и ЕРП-тата, а само българския бизнес? Това кого обслужва? Патриотична визия означава патриотичен бизнес. Дали ще е с Домусчиев, Златев или Божков, не е добре за България", допълни той, визирайки председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, директора на българското поделение на руската компания "Лукойл" Валентин Златев и хазартния бос Васил Божков.

"Да нападаш идейната база, да нападаш фундамента, на кого е изгодно това? На ДПС на първо място и на БСП, които искат да вземат тази ниша. Изгодно им е на тях", продължи Сидеров, припомняйки, че за разлика от НФСБ и ВМРО, партията му е влизала самостоятелно в парламента.

Обвинявайки Симеонов, че отварял ниша за ДПС, лидерът на "Атака" обаче удобно пропуска факта, че кадри на депутата от ДПС Делян Пеевски участват в правителството от квотата на неговата партия, а военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов разстави хора на Пеевски в бордове на държавни оръжейни фирми.

Последният разрив в ОП, но и между ОП и ГЕРБ бе провокиран от промени в закона за приватизацията, подкрепени от ГЕРБ и ДПС, с които със задна дата се намалява от 10 на 5 години срокът, в който важат ангажиментите на купувача по приватизационни договори.

Според лидера на НФСБ поправката е в полза на Кирил и Георги Домусчиеви, които дължат 58 млн. лв. неустойки за неизпълнени задължения в приватизационния им договор за "Българския морски флот".

Поправката обслужва и други фирми като свързания с Делян Пеевски "Булгартабак холдниг", но и чужди фирми, които са приватизирали фирми в България.

НФСБ отговориха, че "Атака" и ВМРО действат безпринципно

Депутатът от НФСБ Валентин Касабов отвърна на Сидеров с думите, че "Атака" и ВМРО действат безпринципно и се държат като "деца, които не знаят какво правят".

"Говорим за 58 млн. лв., които се спестиха на държавата и това стана със съдействието на Волен Сидеров и неговата партия, и ВМРО. Това е целият сценарий. Кой клати коалицията? Безпринципни позиции не търпим", коментира Касабов пред репортери.

Според него голямата опасност е, че опозицията в момента я няма. По думите му от БСП и ДПС са се "скатали" в сряда, когато се гласуваха промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

"Питам се какво се случва в държавата. Някой обслужва олигарсите. И този някой явно са ГЕРБ, "Воля", нашите партньори", коментира Касабов.

Депутатите от НФСБ не са обмисляли да напускат парламентарната група на ОП, чийто шеф е Сидеров. На въпрос кога ще си изяснят позициите, Касабов заяви: "Ще седнем и ще говорим".

Сидеров иска Симеонов да каже с кого ще ходи на избори

"Валери Симеонов е длъжен пред избирателите си да обясни какви са му плановете и намеренията в коалицията оттук-нататък. Всеки е в правото си да напусне, но това трябва да се заяви ясно и с конкретните аргументи", обяви междувременно Волен Сидеров по-късно в парламента. "Аз създадох тази тройна коалиция и заради мен Симеонов е на този пост и затова трябва да се съобразява с това. Иначе нямаше да говори по студиата като вицепремиер'', допълни той.

Сидеров апелира Валери Симеонов да каже ясно дали иска да участва в евроизборите в рамките на" Обединени патриоти" или ще участва "със СДС, с партията на Христо Иванов, с партията на (Иван) Костов".

Според неофициална информация не е изключено НФСБ да сключи коалиция със СДС, но тези планове бяха обсъждани, докато начело на СДС бе Божидар Лукарски, който неотдавна бе сменен от Румен Христов.

Каракачанов: Какъв лобизъм, какви братя?

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пък демонстрира учудване къде е лобизмът в поправките на приватизационния закон, които двама депутати от неговата партия и "Атака" внесоха в деня, в който стана ясно, че Домусчиеви са изгубили делото за промяна в приватизационния договор за БМФ.

Валери Симеонов не е казал, че "Атака" и ВМРО лобират за тези братя или за онези братя, коментира Каракачанов и допълни, че в българския икономически живот има няколко фирми от братя, той се сещал поне за четири.

Едните са прозападни, другите проруски, третите центристи

 

"Да, имаме различия - като лидери, като темперамент, като партии: едните са прозападни, другите проруски, третите центристи, но имаме и общи политики, те са важното", поясни лидерът на ВМРО.
Според него обаче тези различия помежду им не са толкова важни.

"НАТО и ЕС - това е нещо периферно, те са част от историята на България, не са нещо во век и веков", каза Каракачанов, който като вицепремиер отговаря за сигурността на страната.

На въпрос дали Бойко Борисов му е споделял, че се страхува от Домусчиев, Каракачанов каза, че в сряда е имал разговор в кабинета на премиера след заседанието на МС и такова нещо премиерът не е споделял. Пихме по едно кафе и говорихме по няколко теми, сред които беше и този закон, посочи той.

 

"Такова нещо да е казал премиерът, че се страхува от някого, няма. Просто е несериозно. Ако някъде в личен разговор нещо друго са говорили, аз не знам", добави Каракачанов. Според него Валери Симеонов няма да напуска коалицията, поне така чул вчера.

 

ВМРО е за запазване на коалицията ОП за европейските и местните избори


Каракачанов разясни, че взаимоотношенията между Сидеров и Симеонов са "исторически сложни". Аз лично се опитвам да напомням на всички тезата, която ни е събрала през 2016 г. в коалицията "Обединени патриоти", посочи той. По думите му голямата цел е един нов прочит на политиката и един нов подход национален или националистически към решаването на проблемите в държавата.

 

Моето мнение като председател на ВМРО е това - да запазим коалицията ОП за предстоящите европейски и местни избори. Ако има някакви противоречия, е хубаво да ги изясняваме помежду си, смята Каракачанов. По думите му обществото има нужда от сигнали за обединение на политиците около общи мнения, а не разделение и "джафкане".

Споделяне

Още по темата

Още от България