Сидеров обяви от Ялта: Крим не е окупиран

сн: Фейсбук

"Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му" към Русия, обяви от Ялта лидерът на съуправляващата партия "Атака" Волен Сидеров, цитиран в четвъртък от партийния си сайт. Сидеров и още трима негови съпартийци - Явор Нотев, Десислав Чуколов и Маргарита Николова участват в международния икономически форум в Ялта, чиято основна тема е "Глобалното бъдеще. Бъдещето на Русия".

Европа и западният свят не признава анексията на Крим от Русия, смятайки го за неделима част от Украйна, въпреки действията на Русия през март 2014 година. Именно заради окупацията на Крим и намесата на Москва в Източна Украйна, западните страни въведоха санкции срещу Русия.

"Важно е тук, в Крим, да се събират международни представители и да се правят такива срещи, защото по този начин става ясно, че Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му", смята обаче Сидеров. Очевидно в категорията на "хибридно войнстващите" попада и правителството, в което партията му участва, тъй като България подкрепи както въвеждането на руските санкции от страна на ЕС, така и последващото им удължаване.

Подобно изявление Сидеров прави не за първи път, но то е първото в качеството му на участник в управлението на страната.

От "Атака" изтъкват, че с влизането си на форума Волен Сидеров предизвикал изключително силен интерес от страна на руските медии. Той дал интервюта за телевизиите "Русия 24", "Звезда", RT, ОРТ и други с обща аудитория над 550 милиона зрители.

"Партия "Атака" имаше наблюдатели по време на референдума в Крим през 2014 г. Тогава видяхме, че хората го искат това наистина. Искаха го и българите тук, те се страхуваха от дискриминация от страна на Киев след преврата. Виждаме след 4 години, че промените са много осезаеми. Забелязват се още от летището в Симферопол. Навсякъде виждаме сериозен размах, строежи и грижи от страна на правителството в Москва", заявил Сидеров пред руските медии.

Според него в момента отношенията между Европа и Русия продължават да са в криза. Сидеров обаче бил обнадежден, че след изборите за Европарламента, насрочени за 23-26 май догодина, там ще се засили присъствието на партии като "Атака": "Като цяло отношенията Европа-Русия продължават да са в криза, но аз смятам, че това няма да продължи дълго. Идват евроизбори и от доста европейски държави ще се усили присъствието в ЕП на партии като "Атака" - патриотични, консервативни, които държат на национални и консервативни ценности и това ще повлияе на политиките в Европа. Там големите компании и хората като цяло не желаят санкции срещу Русия и враждебни действия. Те искат сътрудничество, бизнес, икономически връзки. Не мисля, че всички държави са срещу Русия. Това беше идея на САЩ предимно. Много страни в Европа искат нормални отношения с Русия, както и България".

"Идва това време, в което ЕС да се еманципира от влиянието на САЩ и да започне по-самостоятелна политика. Това ще е шанс и за България, защото е силно зависима от Брюксел и Вашингтон", добавил Сидеров, цитиран в прессъобщението.

Той похвалил правителството и премиера Бойко Борисов, че полагат усилия да компенсират загубата от спирането на газопровода "Южен поток".

Сидеров е изказал и още адмирации за Борисов - че не е експулсирал руски дипломати, както постъпиха останалите западни държави.

Междувременно излезе интервю на премиера Борисов пред швейцарски вестник, в което той отговаря по следния начин на въпроса как се позиционира страната ни в конфликта между Запада и Русия: "Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?