Сидеров осъден на 100 часа общественополезен труд. Пожела да чисти паметници

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд добави в сряда 100 часа общественополезен труд към досегашните наказания за хулиганските изяви на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Равносметката от четири поредни присъди за депутата е следната – две години пробация, 25% удръжка от заплата, труд в полза на обществото, всяка седмица по две срещи с пробационен служител и забрана за напускане на София, без да уведоми властите.

Той заслужи това заради присъди за хулиганство по делата за нахлуването в НАТФИЗ (2015 г.) и скандала на празника в Батак (2013). Освен за хулиганство той бе осъден за посегателство срещу полицай за скандала пред клекшопа (2015), а в сряда получи присъда и за саморазправата с репортера на СКАТ пред Народното събрание (2013 г. в деня на гласуването със "златния пръст"-б.р.). Всичките присъди бяха постигнати, след като Сидеров се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата.

Скандалът пред парламента доби огромна популярност заради фразата "Извини се, бе", която многократно бе повторена от самия Сидеров и негови съпартийци по отношение на репортер на телевизия СКАТ. Телевизията е собственост на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Тогава атакистите настояваха за извинение от журналиста, тъй като медията на бившия им съмишленик била обидила избирателите им.

Репортерът на СКАТ е бил обграден от депутати от "Атака" начело със Сидеров до стената на сградата на Народното събрание, като те не го допускали да се оттегли. На мястото дошъл полицай, който се опитал да помогне на журналисти, а словесната атака на Волен Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител, сочат доказателствата, събрани от прокуратурата.

Споразумението за този скандал първоначално бе отхвърлено като много леко от съдия Христинка Колева. Сега делото бе разгледано от съдия Вера Чочкова, която беше кандидат за главен съдебен инспектор.

Адвокат на Волен Сидеров е съпартиецът му Явор Нотев. Нотев и прокуратурата предложиха Сидеров да получи поредната присъда пробация в срок от 1 година, макар че той вече бе осъден на две години пробация за клекшоп-скандала. Офертата включваше Сидеров да положи поправителен труд под форма на удържане на 13% от заплатата, което нямаше да му завиши наказанието, защото той вече бе осъден на 25% удръжка.

Съдия Чочкова не прие това споразумение. Тя предложи на Сидеров да положи реален безвъзмезден труд от 100 часа в полза на обществото. Съдия Чочкова се аргументира с факта, че депутатът е показал "явно неуважение към обществото и незачитане на обществения ред".

Магистратът му обясни, че ще може да положи часовете труд и в почивните дни, и подчерта, че те ще имат "поправително и превъзпитателно действие".

"С удоволствие ще се включа (в поправителния труд-б.р.)", каза Сидеров и дори благодари на съдия Чочкова за предложената промяна в споразумението. "Радвам се, че сте доволен", отвърна Чочкова.

Явор Нотев попита дали съдът да посочи мястото, на което депутатът ще положи общественополезния труд и от какво точно естество ще е този труд. Съдията отвърна, че това се определя от пробационните служби и съдът не влияе върху решението. Пробационните служби имат списък от подходящи дружества с общинско и държавно участие, където се работи безвъзмездно.

В последната си дума самият Сидеров заяви, че би желал да почиства паметници, но искането му нямаше как да бъде отразено в споразумението с прокуратурата. Депутатът дори благодари на съдия Чочкова за присъдата от 100 часа труд.

След заседанието Сидеров коментира, че не вижда никакъв проблем да полага общественополезен труд, защото го правел от години и цялата му дейност била общественополезна. Лидерът на "Атака" се възмути, че паметници и сгради в София, които са паметници на културата, са в окаяно състояние, защото по тях имало графити. Той каза, че ще предложи дори на колегите си в парламента да се включат в почистването им и добави, че би могъл да изнася и лекции.

"Със сигурност това ще ме превъзпита, ще бъда съвсем друг човек. Мисля, че сбъднах мечтата на много хора в България, които искаха да ме видят осъден", заяви още Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?