Сидеров отведен в полицията след нов цирк пред НАТФИЗ

Десетки полицаи, влачене по тротоара под погледа на цялото МВР-ръководство, а после и линейка заради акция на "Атака"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе отведен принудително в Първо районно полицейско управление в София за снемане на показания след инцидент в станалия любим за атакистите район на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) на столичната улица "Г. Раковски" малко след обявяването на първоначалните резултати от местния вот, в които представянето на националистическата партия е повече от скромно.

Циркът беше пълен – нахлуване в НАТФИЗ, отказ да напусне, след което бе влачен по тротоара от униформените под погледите на цялото ръководство на МВР и под писъците на привърженичка на "Атака". После отнесе юмрук в суматохата, а малко преди да бъде качен в патрулката притича и жена му Деница Гаджева, която наскоро му роди син. След повече от час и половина екшън Сидеров трябваше да даде показания в полицията, но му прилошало и бе извикана линейка. Мъжът, който го удари, пък е задържан за изясняване на съпричастността му към нарушаването на обществения ред и хулиганство.

Сидеров спретна показно на студентите от НАТФИЗ като нахълта с тв екип на партийната телевизия "Алфа" и депутати в сградата на академията, твърдейки, че е бил нападнат от студент. Той призоваваше "нападателят" му да бъде арестуван.

"Той ме удари два пъти по гърба”, заяви Сидеров и поиска да разбере името на "нападателя си", за да може да пусне жалба срещу него. "Срещу кого да пусна жалба, не знам името му?”, заяви Сидеров.

На мястото на инцидента пристигна много полиция и редица телевизионни екипи, а студенти скандираха във фоайето на НАТФИЗ: "Молим ви да напуснете Академията!”. Това не трогна Сидеров

В учебното заведение пристигна и ректорът проф. Любомир Халачев, за да разговаря с лидера на "Атака". Той също помоли Сидеров да напусне сградата и се опита да проведе с него разговор безуспешно.

Пристигналите служители на реда призоваха студентите, които са били на репетиции по това време, да освободят фоайето на академията, за да може да изведат Сидеров и придружителите му навън. След истерични крясъци на придружителите му и отказа му да напусне сградата, той бе буквално влачен по тротоара до ъгъла с бул. "Гурко". Там бързо бе посрещнат от Гаджева, която се качи в патрулката с него.

На мястото на инцидента бяха вътрешният министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов и шефовете на СДРВ Младен Маринов и на Националната полиция Христо Терзийски, а над 50 полицаи се включиха в извеждането на Сидеров от сградата.

"Волен Сидеров се намира на безопасно за него и за хората място", заяви пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък не успя да отговори на неколкократните въпроси дали Сидеров е арестуван и призова полицията да бъде оставена да си свърши работата.

“Причината за този инцидент е „всенародната любов” към Волен Сидеров", каза още Костов. Той потвърди, че лидерът на Атака е вкаран в полицейски автомобил, но отказа да коментира в подробности.

"Всичко, което направихме, беше за да предотвратим един по-сериозен инцидент”, допълни главният секретар. По думите му в понеделник МВР ще даде брифинг, за да изясни обстоятелствата по случая.

Придружаващите го заявиха, че "това е само началото" и неясно защо изведнъж призоваха да се разследват парите на Фондация "Америка за България.

Явно НАТФИЗ и регионът стават любимо място за вилнеене на атакистите, след в рамките на три дни нахлуват за втори път в академията, а преди това на два пъти проверяваха намиращ се в близост клекшоп за продажба на контрабандни цигари и дрога. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пък заяви, че гарантира, че ударът срещу Сидеров не е на студент от НАТФИЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?