Цитирайки текстове от конституцията

Сидеров писа на Цацаров и Йовчев да кажат дали е престъпник

Волен Сидеров в поредния си екшън.

С отворено писмо под формата на политическо възвание лидерът на "Атака" призовава главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев да кажат дали е престъпник.

"В последните седмици партии, които се провалиха на парламентарните избори, компенсират политическата си немощ с нападки и провокации към мен - Волен Сидеров и ПП "Атака". Останалите извън парламента политици, вместо да подадат оставки като лидери, заради категоричния провал на политиките, които водят, те адресират агресията си към мен и необосновано издигат искания за сваляне на депутатския ми имунитет", пише Сидеров в отвореното си писмо.

"Призовавам Ви, в качеството си на Главен прокурор на Република България и Министър на вътрешните работи, да излезете с официално становище дали има постъпили данни, че аз Волен Сидеров, съм нарушил закона по някакъв начин и има ли основания за искане за сваляне на депутатския ми имунитет", настоява той.

"Според Конституцията на Република България, аз в качеството си на народен представител имам право да изразявам свободно политическите си убеждения и гражданската си позиция, без това да дава основания да се иска сваляне на имунитета ми на народен представител", пише още Сидеров.

Освен че иска категоричен отговор, лидерът на атакистите призовава вътрешният министър "да започне да изпълнява задълженията си и да не допуска вандалски действия в столицата и нарушаване на законите в страната ни".

До момента прокуратурата и МВР деликатно подминават поведението на националиста, който от години провокира всякакви по мащаб и форма скандални акции, като през 2011 г. дори провокира масов бой пред столичната джамия "Баня Башъ".

От две-три седмици Сидеров е в нова фаза на хиперактивност, провокирана от масовите граждански протести срещу управлението на БСП и ДПС, подпомагано от "Атака".

Миналата седмица той се появи с полицейска палка в парламента, а след това с пистолет. Организира си митинг и шествие из София да "въдворява ред" чрез "граждански арести", саморазправя се с БНТ и журналисти, нахвърляйки се към тях с какви ли не квалификации и обиди, и търси всякакви начини да провокира някаква физическа агресия спрямо себе си, за да блесне като герой.

Преди дни ДСБ призова главният прокурор Сотир Цацаров да поиска снемане на депутатския имунитет на Волен Сидеров за хулиганско поведение, заплашващо обществения ред и сигурността на държавата. Изявлението на Сидеров, "че след като не може да бъде въведен ред в държавата, партията ще го въведе чрез граждански ред, което включва и арести на провокатори" е опит за насилствено завземане на държавната власт и пряко нарушава чл. 11, ал. 4 от Конституцията", посочиха от ДСБ.

Освен това обърнаха внимание на "последователни действия на "Атака", които нарушават принципите на политически плурализъм и демокрация. С изявите си партията разпалва вражда и провокира към насилие над личността, като пряко нарушава чл. 39, ал. 2 от Конституцията".

Прокуратурата все още не е взела отношение към този сигнал. Междувременно журналистическо разследване на БНТ, подкрепено и от други материали разкри, че партията на Волен Сидеров е сред организаторите на платени провокатори на протестите.

До момента вътрешният министър Цветлин Йовчев отказва всякакви коментари за поведението на Сидеров. От ръководството на държавното обвинение също реагират повече от лаконично на провокативните му акции.

"От една страна имаме протест, който продължава мирно и по правилата, напълно в съответствие със закона. Никой не може да упрекне хората, че обикалят улиците и институциите. Това е граждански протест. Отвъд обаче нормалния граждански протест има черта, която не трябва да се прекрачва от никого, пък бил той и народен представител. Никой от протестиращите не прекрачва тази черта. Но други хора се опитат да я прекрачат, за да провокират тези хора или може би за да хвърлят сянка върху нормалния протест", заяви главният прокурор преди десетина дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?