Сидеров подаде оставка като депутат

Призовава Джамбазки да напусне европарламента

Сидеров подаде оставка като депутат

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че подава оставка като народен представител. Той подписа заявлението си пред журналисти и обяви, че ще бъде внесено в следващите дни.

Обяснението за оставката беше, че е "честно" да напусне парламента, след като иска да е кмет на София. Решението му обаче идва в последната седмица преди вота и, ако това беше реалната причина за оставката, би следвало тя да бъде подадена в началото на кампанията и преди парламента да излезе в предизборна ваканция.

Същевременно лидерът на "Атака" призова доскорошния си коалиционен партньор Ангел Джамбазки от ВМРО, който кандидат за кмет на столицата, да напусне поста си в Европейския парламент.

"Както аз подписвам това заявление и го внасям в деловодството на Народното събрание, призовавам и Джамбазки да го направи. Каня го във всеки един ден от седмицата до изборите да го подпише и да го изпрати до ЕП. Само така играта ще бъде честна. Иначе Джамбазки ще измами за пореден път избирателите и ще се върне на топлото място в ЕП с 15 хил. евро заплата", заяви Сидеров.

Следващото заседание на парламента, който трябва да гласува оставката, ще е чак след първия тур на изборите в София. От друга страна, без особен риск може да се прогнозира, че Джамбазки няма да откликне на призива на Сидеров. Така лидерът на "Атака" ще има аргумент да оттегли оставката си веднага след 27 октомври.

Сидеров и Джамбазки се атакуват от седмици и дори се предизвикаха един друг за нарко и гей тестове. После пък лидерът на "Атака" покани евродепутата на "физически двубой". Затова е напълно възможно и подадената оставка да е част от предизборната кампания на лидера на "Атака".

Евентуалното оттегляне на оставката няма да е прецедент. През 2017 година тогавашният депутат от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка, но впоследствие структури на партията започнаха да излизат с позиции в негова подкрепа и в крайна сметка той я оттегли, след като тя беше отхвърлена от пленарната зала. Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката, която вече беше оттеглена. Добрев все пак напусна парламента, но едва тази година, след като отново подаде оставка и този път тя бе приета.

Според правилника на Народното събрание формално оставката трябва да бъде гласувана в залата. Според решението на КС мнозинството няма право да я отхвърли. Така, ако Сидеров реши да не я оттегля, той със сигурност ще напусне парламента.

В момента депутатите на "Атака" не членуват в парламентарна група, но продължават да са част от управляващата коалиция. През септември те напуснаха парламентарната група на "Обединени патриоти". До това се стигна, след като през юли ВМРО и НФСБ изключиха от групата лидера на партията Волен Сидеров и двама от най-верните му сподвижници - Десислав Чуколов и Павел Шопов.  

Споделяне

Още от България